Ακονίζουμε τις αισθήσεις μας...
Όπως ίσως ήδη γνωρίζεις, εμείς οι άνθρωποι έχουμε 5 βασικές αισθήσεις:
όραση, όσφρηση, ακοή, αφή και γεύση.
Καθεμία από αυτές παίζει το δικό της σημαντικό ρόλο στο να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.
Όσο δυνατές κι αν είναι, μπορούμε πάντα να τις ακονίσουμε λιγάκι περισσότερο ώστε να γίνουμε σούπερ παρατηρητικοί.
Να μερικές ασκήσεις προπόνησης που αφορούν την όρασή σου:
Κοίταξε προσεκτικά και παρατήρησε ένα δωμάτιο του σπιτιού για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσπάθησε να το περιγράψεις, σε κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, με όση περισσότερη λεπτομέρεια μπορείς ή να καταγράψεις όσα περισσότερα αντικείμενα θυμάσαι.
Ζήτα από κάποιον να κρύψει ή να αλλάξει θέση σε ένα αντικείμενο του δωματίου, ενώ εσύ είσαι απ’ έξω. Στη συνέχεια μπες στο δωμάτιο και προσπάθησε να καταλάβεις ποιο αντικείμενο είναι αυτό. Τι θα συμβεί αν αυξηθούν τα αντικείμενα που απουσιάζουν ή αλλάξουν θέση;
Ένας παίκτης φτιάχνει κάποια κατασκευή με τουβλάκια ή κάποιο άλλο υλικό. Σε ομάδες των 2 παίξτε το εξής παιχνίδι: μόνο ένα μέλος της ομάδας βλέπει την κατασκευή και καταγράφει, σε ένα χαρτί, πώς χτίστηκε. Στη συνέχεια το δίνει στο άλλο μέλος της ομάδας και αυτό πρέπει να προσπαθήσει να κατασκευάσει κάτι που να μοιάζει με αυτό που είδε ο πρώτος. Μπορείτε να δώσετε και πόντους ανάλογα με το πόσο μοιάζουν οι δύο κατασκευές.
Ζωγράφισε όσο περισσότερο μπορείς τα πάντα! Κοίτα από το παράθυρο, βγες στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου και παρατήρησε τα πουλιά,τα ζώα, τα ζουζούνια, τα χνάρια, τα φύλλα, ή ακόμα και μέσα στο σπίτι τα έπιπλα, τα φρούτα, διάφορα αντικείμενα, οτιδήποτε σου αρέσει και προσπάθησε να το ζωγραφίσεις με την παραμικρή λεπτομέρεια! Προσπαθώντας να ζωγραφίσεις κάτι γίνεσαι περισσότερο παρατηρητικός/ή καθώς σε βοηθά να δεις περισσότερες λεπτομέρειες. Αν ζωγραφίζεις ένα λουλούδι πρέπει να το κοιτάξεις τόσο προσεκτικά ώστε να ζωγραφίσεις μέχρι και τον παραμικρό κόκκο γύρης. Θυμήσου και αυτά τα παιχνίδια.
Θέλουμε να μοιραστούμε κάτι μαζί σου...
Το ήξερες ότι εκτός από τα παιδιά που έχουν όλες τους τις αισθήσεις, υπάρχουν και αυτά που τους λείπει κάποια ή δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη;
Για παράδειγμα τα παιδιά που δεν βλέπουν ή που βλέπουν πολύ λίγο.
Πόσο διαφορετική είναι η ζωή τους; Η κάθε μέρα τους, στο σχολείο, στο σπίτι, στην παιδική χαρά, στις δραστηριότητες;
Παρόλα αυτά ένα παιδί με σοβαρή δυσκολία στην όραση του (τυφλό ή με μερική όραση), μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα γιατί οι υπόλοιπες αισθήσεις του το βοηθούν ώστε να μπορεί να προσαρμόζει τις κινήσεις και τις δεξιότητες του για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα αν κλείσεις τα μάτια σου, θα καταλάβεις ότι η μαμά γράφει στον υπολογιστή και ο μπαμπάς αδειάζει το πλυντήριο πιάτων.
Έτσι λοιπόν και ένα παιδί που δεν βλέπει, είναι ένα παιδί που μπορεί να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά, απλώς με ένα διαφορετικό τρόπο!
(Τόνια - Χριστιάννα Ζώτου, Υπεύθυνη συντονισμού Αμυμώνης)
Τι λες λοιπόν;
μπορεί ένα παιδί (τυφλό ή με μερική όραση) να διαβάσει το παραμύθι του Eric Carl,
“Ο Ιππόκαμπος”;
Φυσικά και μπορεί, απλώς θα το διαβάσει διαφορετικά μόνο του ή με παρέα.
Δες εδώ την ψηφιακή βιβλιοθήκη παραμυθιών που ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες ΑΜΥΜΩΝΗ, δημιούργησε σε συνεργασία με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ - KALEIDOSCOPE PUBLICATIONS και την ΜΚΟ "Διαβάζω για τους Άλλους", ώστε τα παιδιά με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες να μπορούν να γνωρίσουν και ν' ακούσουν παραμύθια που τους αρέσουν.
Εάν θες να ακονίσεις και τις άλλες σου αισθήσεις:
Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:
Βελτίωση της συνειδητότητας των αισθήσεων, κινητοποίηση του σώματος και της σκέψης μαζί, παρατηρητικότητα
Κάποιες ιδέες είναι από το site "espsciencetime.org"
Commentaires