top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Σούπερ παρατηρητικότητα: ακοή!

Updated: May 27, 2020

Ακονίζω τις αισθήσεις μου...

Όπως ίσως ήδη γνωρίζεις, εμείς οι άνθρωποι έχουμε 5 βασικές αισθήσεις:

όραση, όσφρηση, ακοή, αφή και γεύση.

Καθεμία από αυτές παίζει το δικό της σημαντικό ρόλο στο να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Όσο δυνατές κι αν είναι, μπορούμε πάντα να τις ακονίσουμε λιγάκι περισσότερο ώστε να γίνουμε σούπερ παρατηρητικοί.


Να μερικές ασκήσεις προπόνησης για την ακοή σου:


Βγες στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου μία ηλιόλουστη μέρα. Κλείσε τα μάτια και για λίγα λεπτά προσπάθησε να ακούσεις με προσοχή τους ήχους της γειτονιάς και/ή του σπιτιού. Πόσους ήχους μπορείς να αναγνωρίσεις; Επανάλαβε την άσκηση όσες φορές θέλεις και δες αν η ικανότητά σου αυξάνεται.

Αφού κάνεις μερικές φορές την προηγούμενη δραστηριότητα, προχώρα σε ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: φτιάξε ένα ηχοτοπίο! Πάρε ένα χαρτί, γράψε στο κέντρο του ‘εγώ’ και κύκλωσε τη λέξη. Αυτό είναι το σημείο που βρίσκεσαι εσύ. Στη συνέχεια κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να ακούσεις τους ήχους γύρω σου.

Από πού έρχονται; Είναι δεξιά σου; Αριστερά σου;

Σημείωσε τον κάθε ήχο με μία λέξη πάνω στο χαρτί σου σε σχέση με το ‘εγώ’. Αν για παράδειγμα ακούσεις ένα σκύλο να γαβγίζει στα δεξιά σου, γράψε δεξιά από το ‘εγώ’ τη λέξη ‘σκύλος’. Προσπάθησε να συμπεριλάβεις όλους τους ήχους και να τους σημειώσεις ανάλογα με το πόσο μακριά ή κοντά σου ακούγονται. Πόσους ήχους κατέγραψες;

Φτιάξε μαράκες, ένα απλό μουσικό όργανο, που μέσα στην καθεμία θα βάλεις διαφορετικά υλικά (ρύζι, φακές, συνδετήρες, πέτρες, χώμα κ.α.) κατά το ένα τέταρτο ή ένα πέμπτο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρολά από χαρτί υγείας που θα κλείσεις καλά με χαρτοταινία και από τις δυο μεριές ή κεσεδάκια με καπάκι από παιδικό γιαούρτι που επίσης θα κλείσεις πολύ ερμητικά με χαρτοταινία. Φτιάξε 2 μαράκες με το κάθε υλικό και παίξτε ένα πρωτότυπο παιχνίδι: ανακατέψτε τις μαράκες και προσπαθήστε να βρείτε τα δοχεία που παράγουν τον ίδιο ήχο. Για μεγαλύτερη πρόκληση οι παίκτες προσπαθούν να αναγνωρίσουν τον κάθε ήχο.

Δες εδώ κι άλλες ιδέες για το πώς να φτιάξεις μαράκες.

Μέσα στο σπίτι υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν ήχο: μία πόρτα ή ένα παράθυρο που ανοίγει, κλειδιά που πέφτουν, βήματα, ήχος ρολογιού, το γύρισμα των φύλλων ενός βιβλίου, χτύπημα στο παράθυρο, κουδούνι, ήχος τηλεφώνου, το κουδούνι του φούρνου κ.α. Όλοι οι παίκτες κλείνουν τα μάτια τους εκτός από έναν ο οποίος παράγει κάποιον ήχο με 4 αντικείμενα που βρίσκει στο δωμάτιο. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να αναγνωρίσουν τους ήχους. Ποιος θα βρει τους περισσότερους;

Ο μουσικός. Βρες 5 πράγματα που να παράγουν ήχο: ένα τριγωνάκι, ένα καμπανάκι, παλαμάκια, δύο τουβλάκια που τα χτυπάς μεταξύ τους, μία σφυρίχτρα. Κάθε ένα από τα τρια “μουσικά όργανα” αντιπροσωπεύει μία διαφορετική κίνηση. Ο μουσικός βρίσκεται κρυμμένος για να μη βλέπουν οι παίκτες ποιο “όργανο” παίζει. Οι παίκτες θα πρέπει να ακούσουν προσεκτικά και να κάνουν την αντίστοιχη κίνηση που θα έχετε συμφωνήσει ό,τι ταιριάζει με τον κάθε ήχο που ακούγεται. Για παράδειγμα, αν φυσάει τη σφυρίχτρα θα πρέπει οι παίκτες να σηκωθούν και να κάνουν ότι πετάνε. Αν χτυπήσει τα τουβλάκια θα πρέπει να ξαπλώσουν μπρούμυτα και να κάνουν ότι κολυμπάνε. Βρείτε τις κινήσεις και ξεκινήστε!




Εάν θες να ακονίσεις και τις άλλες σου αισθήσεις:


 

Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Βελτίωση της συνειδητότητας των αισθήσεων, κινητοποίηση του σώματος και της σκέψης μαζί, παρατηρητικότητα

 

Κάποιες ιδέες είναι από το site "girlguideadventures.wordpress.com"

401 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page