top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

"Ζωγραφίζοντας με τα δάχτυλα" - Από τον Ιμπρεσιονισμό στη μοντέρνα τέχνη!



Έχεις ακούσει ποτέ το όνομα Τζόζεφ Μάλλορντ Ουίλλιαμ Τέρνερ;


Ο Ουίλλιαμ Τέρνερ ήταν ένας Άγγλος ρομαντικός ζωγράφος τοπίων, του οποίου η τεχνοτροπία λένε ότι έθεσε τις βάσεις του Ιμπρεσιονισμού.


Ρομαντικός ζωγράφος; Δηλαδή;

Ο Ρομαντισμός ήταν ένα καλλιτεχνικό κίνημα του 18ου αιώνα που ο στόχος του ήταν να προκαλέσει στον θεατή συναισθήματα ισχυρής συγκίνησης, χωρίς να δείχνει κάτι παράλογο- εξωπραγματικό.


Και όταν λες τις βάσεις του Ιμπρεσιονισμού;

Ο Ιμπρεσιονισμός ήταν και αυτός ένα καλλιτεχνικό κίνημα αλλά του 19ου αιώνα. Κύριο χαρακτηριστικό του ιμπρεσιονισμού στη ζωγραφική ήταν τα ζωντανά χρώματα (κυρίως τα βασικά χρώματα - κόκκινο, κίτρινο, μπλε), οι συνθέσεις σε εξωτερικούς χώρους, από ασυνήθιστες οπτικές γωνίες και η αναπαράσταση του φωτός. Οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι ήθελαν να αποτυπώσουν την άμεση εντύπωση (από την αγγλική λέξη impression) που προκαλεί ένα αντικείμενο ή μια καθημερινή εικόνα.

Ο Ουίλλιαμ Τέρνερ λοιπόν, είχε το βλέμμα του συνεχώς στον ήλιο και στα καιρικά φαινόμενα, τα οποία καθορίζουν τον τρόπο που τα πράγματα φαίνονται. Η ζωγραφική του έχει ονομαστεί «ζωγραφική του φωτός», γιατί ζωγράφιζε σχεδόν πάντα τοπία και απεικόνιζε φαινόμενα όπως καταιγίδες, βροχή, χιόνι και τη δύναμη της θάλασσας. Στο έργο του πάντα προσπαθούσε να αποτυπώσει το φως του ήλιου και τις αντανακλάσεις του μέσα στα σύννεφα και το νερό.


Τι θα έλεγες να δοκιμάσεις να ζωγραφίσεις ένα τοπίο με την τεχνοτροπία του Ουίλιαμ Τέρνερ; Με χρώματα που μπλέκονται μεταξύ τους, αλλά συγχρόνως μοιάζουν να αφήνουν το φως να τα διαπερνά;


Θα χρειαστείς

  • Χαρτιά λευκά

  • Ξυλομπογιές

  • Ξύστρα

  • Μπολάκι για τα ξύσματα

Ξεκινάμε

  • Αποφάσισε τι σχέδιο θα κάνεις! Θα είναι ένα καράβι μέσα σε φουρτούνα; Ένα ηλιοβασίλεμα στο βουνό; Η ανατολή σε μια πόλη;

  • Απλά θυμήσου ό,τι κι αν αποφασίσεις να έχει κάποιο καιρικό φαινόμενο.

  • Σχεδίασε απαλά με το μολύβι το τοπίο σου.

  • Στη συνέχεια ετοίμασε τα χρώματα σου. Ξύσε τις ξυλομπογιές με την ξύστρα και μάζεψε τη χρωματιστή σκόνη. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να ακουμπάς τη μύτη της ξυλομπογιάς στη λεπίδα της ξύστρας και να κάνεις απαλές περιστροφές μέχρι να βγει η σκόνη. Θέλει προσπάθεια και εξάσκηση, αλλά μόλις βρεις το κόλπο μετά δεν σε σταματάει τίποτα.

  • Βάλε το χρώμα της σκόνης στα σημεία που θες και άπλωσε το με το δάχτυλό σου.

  • Για να κάνεις πιο έντονο χρώμα, βάλε παραπάνω χρωματιστή σκόνη και άπλωσε την ξανά με το δάχτυλό σου.

Αν θες να ζωγραφίσεις ένα ηλιοβασίλεμα ή μια ανατολή χρησιμοποίησε χρώματα θερμά (κόκκινο, κίτρινο, ροζ). Αν θες πάλι να ζωγραφίσεις μια καταιγίδα βάλε χρώματα ψυχρά (μπλε, γκρι) και μαύρα.

Πώς θα φαινόταν αυτή η τεχνική αν ζωγράφιζες σε χρωματιστό χαρτί;

Τι χρώματα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσεις για να φαίνονται;

Κάνε όσες δοκιμές θες και γίνε κι εσύ ένας ζωγράφος του φωτός.

Κι αν θέλεις μπορείς να γίνεις και Σκιο(ζω)γράφος εν δράσει!


Η ζωγραφική όμως με τα δάχτυλα δεν σταμάτησε στον 19ο αιώνα. Συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Σίγουρα την έχεις χρησιμοποιήσει κι εσύ πολλές φορές.

Πόσες ζωγραφιές έχεις φτιάξει με δακτυλομπογιές;

Με τέμπερες και άλλα χρώματα χρησιμοποιώντας μόνο τα δάχτυλά σου;

Στο τραπέζι ή στο πάτωμα, σε μικρά ή μεγάλα χαρτιά;

Αυτό έκανε και η Τζούντιθ Μπράουν, μια ζωγράφος της μοντέρνας τέχνης του 21ου αιώνα. Η Τζούντιθ Μπράουν γεννήθηκε το 1947 και συνεχίζει να δημιουργεί μέχρι σήμερα. Μια από τις πιο γνωστές της τεχνικές είναι η ζωγραφική με τα δάχτυλα πάνω σε μεγάλες επιφάνειες και τοίχους, χρησιμοποιώντας συμμετρικά σχέδια, αφαιρετικά μοτίβα, κυρίως με μαύρο χρώμα από κάρβουνο.

Τι θα έλεγες να δοκιμάσεις να ζωγραφίσεις όπως η Τζούντιθ Μπράουν;


Θα χρειαστείς

  • Μεγάλα χαρτιά (χαρτί του μέτρου, χαρτόκουτο, ή κάποιον τοίχο που θες να ζωγραφίσεις στο σπίτι και σε αφήνουν οι γονείς σου).

  • Κάρβουνο σχεδίου ή ξηροπαστέλ ή μαύρα μολύβια που θα τα ξύσεις με την τεχνική του Ουίλλιαμ Τέρνερ ή μαύρη δακτυλομπογιά. Αν τελικά ζωγραφίσεις σε τοίχο, θα χρειαστείς μαύρο χρώμα ειδικό για τοίχο.

  • Μπολ για το χρώμα.

Ξεκινάμε

  • Κόλλησε τα χαρτιά σε ένα τοίχο με χαρτοταινία ή σελοτέιπ.

  • Βρες το κέντρο του χαρτιού και κάνε μια κάθετη απαλή γραμμή για να το χωρίσεις στη μέση. (Αν ζωγραφίζεις σε τοίχο, κάνε μια κάθετη γραμμή με χαρτοταινία)

  • Αν χρησιμοποιήσεις κάρβουνο ή ξηροπαστέλ, τότε στα μπολ για τα χρώματα σπάσε τη μπογιά με ένα βαρύ αντικείμενο μέχρι να γίνει σκόνη.

  • Αν χρησιμοποιήσεις δακτυλομπογία, βάλε την απλώς μέσα στο μπολ. Το ίδιο ισχύει και για τη μπογιά τοίχου.

  • Βάλε τα δάχτυλά σου στο χρώμα και προσπάθησε να δημιουργήσεις μοτίβα από τη μια πλευρά της επιφάνειας που ζωγραφίζεις. Στη συνέχεια κάνε τα ίδια μοτίβα συμμετρικά στην άλλη πλευρά.

  • Θυμήσου να χρησιμοποιείς μόνο τα δάχτυλά σου όταν βάφεις όχι τις παλάμες των χεριών σου.

Πώς σου φαίνεται η τεχνική της Τζούντιθ Μπράουν;


Το ξέρεις ότι η ζωγραφική με τα δάχτυλα είναι σημαντική για την ανάπτυξη κάθε παιδιού;

Βοηθά το σώμα και τον εγκέφαλο να δέχεται πληροφορίες, ενώ σε βοηθά να εκφράζεις τα συναισθήματά σου με ένα χαλαρωτικό και δημιουργικό τρόπο.


Και τώρα κάτι για τους μεγάλους!


Αν σου άρεσε η τεχνική του Ουίλιαμ Τέρνερ και όσα έμαθες για τον ρομαντισμό και τον ιμπρεσιονισμό, μπορείς να μάθεις κι άλλα για τα κινήματα της ζωγραφικής μέσα από το βιβλίο “Το πρώτο μου βιβλίο για την ιστορία της τέχνη” από τις εκδόσεις Σαββάλας.














622 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page