top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Σκιο(ζω)γράφοι εν δράσει!

Updated: May 13, 2020



Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξουμε "έργα τέχνης"! Μπορείς μάλιστα να δεις και μερικές πληροφορίες για καλλιτεχνικά ρεύματα όπως ο κυβισμός, ο πουαντιγισμός ή η αφηρημένη τέχνη.


Τί λες όμως να δοκιμάσεις κάτι εντελώς καινούριο και να γίνεις ένας τρομερός σκιοζωγράφος;


Θα χρειαστείς:

  • ηλιακό φως ή αν είναι νύχτα έναν φακό,

  • λευκό χαρτί ή χαρτί του μέτρου ή χαρτόκουτα,

  • ένα μολύβι και

  • αντικείμενα που σου αρέσουν.

Τοποθέτησε το χαρτί σε σταθερή επιφάνεια και στην κάτω άκρη του το αντικείμενο που σου αρέσει. Ρίξε φως ώστε η σκιά του αντικειμένου σου να πέφτει πάνω στο χαρτί και αποτύπωσε το περίγραμμα της σκιάς με το μολύβι σου.

Στη συνέχεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σχέδιο που έφτιαξες και να ζητήσεις από την οικογένειά σου να μαντέψει τί δείχνει το σχέδιό σου ή να το διακοσμήσεις όπως θέλεις!


(φωτογραφία από instagram: clubpequeslectores)


Μπορείς να δείξεις και στην υπόλοιπη οικογένεια πώς να σκιοζωγραφίζει έτσι ώστε να σε βοηθήσουν να φτιάξεις το πορτρέτο ή το σώμα σου.

Στερέωσε το χαρτί σου στον τοίχο με χαρτοταινία και πάρε την πόζα που προτιμάς. Ένας μαθητευόμενος σκιοζωγράφος ρίχνει προς το μέρος σου φως και ένας ακόμη σχηματίζει το περίγραμμα του προσώπου ή του σώματός σου. Μπορείς στη συνέχεια, να προσθέσεις χρώματα και ό,τι άλλο θες για να ολοκληρώσεις το έργο σου. Αλλάξτε ρόλους με τους υπόλοιπους μαθητευόμενους σκιοζωγράφους και φτιάξτε τα περιγράμματα ολόκληρης της οικογένειας!


(φωτογραφία από instagram: tina_berning)


Και τώρα που κατάκτησες τη σκιοζωγραφική, πάμε ένα βήμα παρακάτω;

Θα ήθελες να δοκιμάσεις και σκιοπαραμυθική;

Έχεις φτιάξει ποτέ διάφορα ζώα στον τοίχο χάρη στη σκιά των χεριών σου;


Μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες από την εικόνα και το βίντεο!


  • Σκέψου επίσης και σχημάτισε με τα χέρια σου και διάφορα άλλα φανταστικά ζώα!

  • Δώσε τους όνομα και φαντάσου πού και πώς ζουν!

  • Πες στην οικογένειά σου την ιστορία των πραγματικών ή των φανταστικών σου ζώων!

  • Μπορείς να διαλέξεις ένα ήρεμο μουσικό κομμάτι και όσο παίζει η μουσική, να αφηγείσαι την ιστορία που λένε οι σκιές των χεριών σου!



Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το φως ξεκινάει από μια πηγή, όπως για παράδειγμα ο Ήλιος ή η λάμπα του γραφείου σου ή οι προβολείς ενός αυτοκινήτου, ένας φακός ή ένα κερί. Στο φως αρέσει πολύ να κινείται μόνο σε ευθεία γραμμή αλλά όταν συναντήσει αντικείμενα τότε αλλάζει πορεία… και συνήθως καταλήγει πού αλλού; Στο μάτι μας! Βλέπουμε λοιπόν τα διάφορα αντικείμενα επειδή το φως πέφτοντας πάνω τους αλλάζει πορεία και ταξιδεύει προς το μάτι μας.


Το φως στο ταξίδι του αυτό μπορεί να συναντήσει 3 είδη αντικειμένων:

  • τα διάφανα όπως ο αέρας, το γυαλί ή το νερό, που αφήνουν το φως να περάσει,

  • τα ημιδιαφανή, όπως η λαδόκολλα ή τα βιτρώ ή τα λεπτά υφάσματα ή οι φακοί των γυαλιών ηλίου επιτρέπουν μέρος του φως να περάσει, και

  • τα αδιαφανή, όπως τα μεταλλικά ή ξύλινα αντικείμενα ή ακόμη και το ανθρώπινο σώμα, τα οποία δεν αφήνουν καθόλου το φως να περάσει.


Κοίτα γύρω σου:

πόσα διάφανα, ημιδιαφανή και αδιαφανή αντικείμενα μπορείς να βρεις;

Εξήγησε στους γονείς και τα αδέλφια σου τις πιο πάνω έννοιες, πάρτε μολύβι και χαρτί και αναζητήστε μέσα στο σπίτι τα περισσότερα αντικείμενα που μπορείτε να βρείτε σε κάθε κατηγορία. Έχετε 30 δευτερόλεπτα! Έτοιμοι; Κι αφού ολοκλήρωσες αυτή τη μικρή περιήγηση στον χώρο της σκιοζωγραφικής τώρα πια σίγουρα ξέρεις: η σκιά δημιουργείται όπου δεν υπάρχει φως!


Θες να μάθεις για το φως και να παίξεις περισσότερο μαζί του;

Μερικές ιδέες στο “Πιάσε το ουράνιο τόξο!

Μερικές ιδέες στο "Τα χρώματα του φωτός!"


 

Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Ανάπτυξη λεπτής κίνησης, συνειδητότητα (συνειδητοποίηση ) σκιάς,

παιχνίδι με το σώμα

 

1,068 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page