top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Βόλτα με άλλη ματιά!


Υπάρχουν στιγμές που θέλεις να μείνεις στο σπίτι και να μην βγεις έξω για κανένα λόγο;

Έχεις βαρεθεί τις εξερευνήσεις ή να πηγαίνεις στα ίδια μέρη;

Θυμάσαι όμως τι κερδίζεις από τη βόλτα στη Φύση ή στο φυσικό περιβάλλον;


Αν ούτε αυτός ο μακρύς κατάλογος μπορεί να σε πείσει, μάλλον ήρθε η ώρα να υιοθετήσεις μια διαφορετική προσέγγιση!

Ναι, ναι, χρειάζεται να δεις τα πράγματα αλλιώς, αλλάζοντας λίγο την οπτική σου.


Βόλτα με μεγεθυντικό φακό

Όταν έχεις πάει μια βόλτα μπορείς με άνεση να παρατηρήσεις δέντρα, λουλούδια, πουλιά και άλλα μεγάλα αντικείμενα. Αν όμως θέλεις να δεις κάτι πιο μικρό όπως ένα μυρμήγκι ή μια πασχαλίτσα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγεθυντικό φακό.

Οι μεγεθυντικοί φακοί είναι συγκλίνοντες και ονομάζονται έτσι γιατί το είδωλο που σχηματίζουν είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το ίδιο το αντικείμενο.

Έτσι, έχεις τη δυνατότητα να παρατηρήσεις πώς ακριβώς κουβαλάει την τροφή του το μυρμήγκι, αν η πασχαλίτσα έχει πράγματι μαύρες βούλες και πόσα πόδια έχει τελικά η αράχνη, 6 ή 8; Μπορείς να χαζέψεις τη μέλισσα την ώρα που παίρνει το νέκταρ από το λουλούδι ή την μελίγκρα όταν τρώει τα φύλλα του νυχτολούλουδου!

Αν τυχόν δεν έχεις μεγεθυντικό φακό, μπορείς να τον φτιάξεις μόνος/η σου και να εξασκηθείς στην άλλη οπτική, πρώτα στο μπαλκόνι σου ή στον κήπο σου.


Βόλτα με φωτογραφική μηχανή

Η φωτογραφική μηχανή είναι ένα άλλο αντικείμενο που μπορεί να σε κάνει να "δεις αλλιώς" καθώς αποτελείται και αυτή από έναν συγκλίνοντα φακό. Η κλασική φωτογραφική μηχανή αποτελείται από ένα φωτοφράκτη (διάφραγμα), από ένα κλείστρο και από ένα ευαίσθητο φιλμ, τοποθετημένα όλα σε ένα αδιαφανές κουτί, τη φωτογραφική μηχανή. Το διάφραγμα ρυθμίζει πόσο φως θα περάσει μέσα στην κάμερα. Η δουλειά του κλείστρου είναι να ανοίγει κάθε φορά που πατάμε το κουμπί λήψης, αφήνοντας το φως να φτάσει μέχρι το φιλμ. Ο χρόνος κατά τον οποίο θα μείνει ανοιχτό το κλείστρο, επιλέγεται από τον φωτογράφο. Ο φακός “πιάνει” με το κλικ την εικόνα και αυτή αποτυπώνεται στο φιλμ. Όπου πέσει το φως πάνω στο φιλμ αυτό μαυρίζει και δημιουργείται μια λανθάνουσα εικόνα, η οποία μπορεί να γίνει ορατή μόνο μέσω χημικής επεξεργασίας που γίνεται σε σκοτεινό θάλαμο.

Με την ψηφιακή μηχανή τα πράγματα είναι πιο απλά γιατί δεν χρησιμοποιούνται φιλμ, τα οποία απαιτούν εμφάνιση στο φωτογραφείο, αλλά μια επιφάνεια η οποία καταγράφει τις πληροφορίες της εικόνας με ψηφιακό τρόπο, αποθηκεύοντας τις στη μνήμη της μηχανής και μπορούν να αναπαραχθούν σε Η/Υ ή τηλεόραση ή να εκτυπωθούν στον εκτυπωτή σου. Εδώ έχει σημασία το σε ποιο σημείο επικεντρώνεσαι, ή όπως λέμε ζουμάρεις. Επειδή μπορεί να μην έχεις ασχοληθεί ξανά με τις φωτογραφίες ζήτησε από κάποιο ενήλικα να σου δείξει τον βασικό χειρισμό και αξιοποίησε όπως εσύ ξέρεις την εμπιστοσύνη του για ένα αντικείμενο συναισθηματικής και οικονομικής αξίας. Ένας καλός τρόπος να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα είναι να περάσεις το λουράκι της μηχανής στο χέρι σου ή στον λαιμό σου και έτσι δεν θα σου πέσει ποτέ.

Μπορείς να φωτογραφίσεις το ίδιο αντικείμενο από κοντά και από μακριά;

Μπορείς να "πιάσεις" με τον φακό σου μια πεταλούδα;

Μπορείς να φωτογραφίσεις τη σκιά σου;


Βόλτα με κιάλια

Τα κιάλια είναι ζευγάρι δύο φακών σε κυλινδρικό σωλήνα που στερεώνονται συμμετρικά ο ένας δίπλα στον άλλο και δείχνουν στην ίδια κατεύθυνση. Κρατώντας τα με τα δύο χέρια, μπορείς να βλέπεις, και με τα δύο μάτια, μακρινά αντικείμενα.

Τα κιάλια βασίζονται και αυτά σε συγκλίνοντες φακούς, δίνουν τρισδιάστατη εικόνα και συνήθως ταξινομούνται με βάση τη μεγέθυνση επί τη διάμετρο του αντικειμενικού φακού π.χ. 7x50, δηλαδή τα αντικείμενα που παρατηρείς με ένα τέλειο κιάλι μεγεθύνονται 7 φορές ενώ η διάμετρος του αντικειμενικού φακού είναι 50mm.

Επειδή και για τα κιάλια ισχύει ότι και για τις φωτογραφικές μηχανές (κοστίζουν αρκετά), ζήτησε από κάποιο ενήλικα να σου δείξει τον βασικό τους χειρισμό.

Ένα καλός τρόπος να αποφευχθεί ατύχημα είναι να τα φοράς στο λαιμό σου και έτσι δεν θα σου πέσουν ποτέ. Έτσι θα μπορέσεις κι εσύ να δεις πόσο φανταχτερά είναι τα φτερά της κίσσας και να χαζέψεις το ψηλότερο σημείο ενός κυπαρισσιού!


 

Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Επαφή με την φύση, ανάπτυξη αδρής και λεπτής κίνησης, οπτική παρατήρηση

 


303 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page