top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Στην Κορέα, ασφαλώς!


Το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Κορέας ιδρύθηκε το 1969, δηλαδή περίπου 50 χρόνια πριν, για να φιλοξενήσει έργα σύγχρονης τέχνης και με τον τρόπο αυτό να διαφυλάξει κομμάτια του πολιτισμού της χώρας από τις πιο πρόσφατες εποχές, ώστε να μπορούν όλοι να τα χαίρονται για πολλά χρόνια ακόμη.


Το Μουσείο αποτελείται συνολικά από 4 παραρτήματα: το πρώτο που ιδρύθηκε βρίσκεται στο Γκουατσόν, μια πόλη σχετικά κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ, το δεύτερο και το τρίτο φιλοξενούνται στην περιοχή της Σεούλ, που είναι μια πραγματικά πολύ μεγάλη πόλη με σχεδόν 10 εκατομμύρια κατοίκους και το τέταρτο στην πόλη Τσονγκτζού που βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Νότιας Κορέας.


Τι λες να επισκεφθούμε το κεντρικό παράρτημα στη Σεούλ;

Πατώντας εδώ θα βρεθείς στον πρώτο όροφο του Μουσείου και μπορείς να ξεκινήσεις την περιήγησή σου σε ορισμένα από τα εκθέματά του!


Αποστολή

Δες διαδοχικά τις φωτογραφίες κάνοντας εικονική βόλτα στο μουσείο και ανακάλυψε το έργο του Λι Κανγκ Γου (Lee Kang Woo) που λέγεται "H ιστορία της σκέψης" (The Record of Thinking).

Σε ποιον όροφο του Μουσείου βρίσκεται; Τι σου κάνει περισσότερη εντύπωση σε αυτή τη φωτογραφία; Πόσα πρόσωπα ανθρώπων που σκέφτονται μπορείς να μετρήσεις; Εσύ σκέφτεσαι με τα μάτια ανοιχτά ή με τα μάτια κλειστά;


Χρησιμοποίησε το κουμπί για ζουμάρισμα και δες τη φωτογραφία σαν να στεκόσουν πιο κοντά ή πιο μακριά στην πραγματικότητα. Η απόσταση σε κάνει να δεις τα πράγματα αλλιώς;


Τώρα προσπάθησε με τη βοήθεια των μεγαλύτερων αδελφών σου ή των γονιών σου να δεις τί υπάρχει αριστερά από τη φωτογραφία. Μπορείς να αναγνωρίσεις σε ποιες γλώσσες είναι οι πληροφορίες; Σε τί μοιάζουν και σε τί διαφέρουν τα γράμματα κάθε γλώσσας; Έχεις σκεφτεί να φτιάξεις το δικό σου αλφάβητο; Πόσα γράμματα θα έχει; Ποιους ήχους θα προτιμήσεις να συμπεριλάβεις; Πώς θα το ονομάσεις;


Τι λες να δούμε και τι υπάρχει και στα δεξιά της φωτογραφίας του Λι Κανγκ Γου; Μοιάζουν με πληροφορίες σχετικά με την τεχνοτροπία, δηλαδή τον τρόπο που είναι φτιαγμένο ένα έργο. Βλέπουμε ότι η φωτογραφία βασίστηκε στην τεχνική της "συνδυαστικής εκτύπωσης" που λέγεται combination printing στα αγγλικά (μπορείς να δεις πώς λέγεται στα κορεάτικα; Δοκίμασε κι εσύ να το γράψεις σε ένα χαρτί!).

Η συνδυαστική εκτύπωση είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία! Φαντάσου ότι είναι σαν να έχουμε πολλά διαφορετικά αρνητικά δηλαδή μικρά κομμάτια φιλμ που βάζαμε παλιά στις φωτογραφικές μηχανές, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε φωτοευαίσθητο χαρτί για να φτιάξουν μια φωτογραφία που θα μοιάζει λιγάκι με ένα κολλάζ λίγο αλλιώτικο από τα άλλα!


Ρίξε μια ματιά στο πιο κάτω video, για να δεις με ποιον τρόπο ένας φωτογράφος μπορεί να φτιάξει μια τέτοια φωτογραφία!



Φωτογραφία εξωφύλλου: http://ttnotes.com

371 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page