top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Γιατί αξίζει να προσπαθείς;

Updated: Mar 28, 2020


Προσπαθώ σημαίνει: πειραματίζομαι, αποτυγχάνω, δοκιμάζω, πετυχαίνω, καταφέρνω, χάνω, κερδίζω, φτιάχνω, δημιουργώ, επαναλαμβάνω, απολαμβάνω.


"Στο παιχνίδι σου, αν το σκεφτείς, όσο προσπαθείς, μαθαίνεις. Επίσης, όσο περισσότερο προσπαθείς, τόσο περισσότερο μπορείς."


Με μια φράση, προσπαθώ σημαίνει: Γνωρίζω τι μπορώ και ξέρω να μετράω τη δύναμή μου. Βάζω τόση δύναμη όση αντέχω σε κάθε τι που θέλω να κάνω. Δύναμη έχουν τα χέρια και τα πόδια σου. Δύναμη όμως έχει και το μυαλό σου. Όταν προσπαθείς, δουλεύουν όλα μαζί. Και το σώμα και το μυαλό. Κι έτσι ολόκληρος ή ολόκληρη εσύ, όσο πιο πολύ νιώθεις να προσπαθείς, τόσο περισσότερο απολαμβάνεις αυτό που καταφέρνεις.


Να μερικά παραδείγματα που μπορούν να σου θυμίσουν ότι αξίζει να προσπαθείς:

Η προσπάθεια στη μαγειρική φτιάχνει πάντα μια παρασκευή που έχει για στόχο την απόλαυση. Η ζωγραφική, το θέατρο, η γλυπτική, η μουσική είναι τέχνες που χρειάζονται πολλή προσπάθεια. Κάνουν όμως όσους προσπαθούν γι’ αυτές και πετυχαίνουν, να νιώθουν πολλά όμορφα συναισθήματα τόσο την ώρα που φτιάχνουν το έργο τους, όσο και όταν το κοινό τους τις απολαμβάνει.

Αξίζει λοιπόν να προσπαθείς, για να μπορείς να δημιουργείς αυτό που θέλεις γιατί έτσι μπορείς να νιώσεις την απόλαυση της προσπάθειάς σου. Τόσο στη διαδρομή, όσο και στο τέλος.


Σύμφωνα με έναν σπουδαίο ποιητή, τον Καβάφη, σημασία έχει το ταξίδι κι όχι ο προορισμός!


Αξίζει να προσπαθείς και με παρέα γιατί τότε η απόλαυση έρχεται σίγουρα στη διαδικασία ακόμα κι αν δεν είναι σίγουρο το αποτέλεσμα της προσπάθειας.

Photo: https://gr.pinterest.com/pin/532832199660606097/

Όταν όμως έχεις προσπαθήσει ομαδικά, έχεις μοιραστεί και έχεις καταφέρει πολλά περισσότερα από αυτά που βλέπει ένα μάτι. Έχεις μοιραστεί τον εαυτό σου και τις ιδέες σου. Έχεις νιώσει κι άλλα όμορφα συναισθήματα, όπως η αποδοχή και η ευγνωμοσύνη. Γιατί οι άλλοι που προσπαθείς μαζί τους για κάποιον ίδιο σκοπό, σε θέλουν και σε αγαπούν γι’ αυτό που είσαι.

Έτσι, κάνεις φίλους και φίλες. Όπως όταν παίζεις μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο ή συμμετέχεις σε μια θεατρική παράσταση. Όπως όταν παίζεις μουσική με τους φίλους και τις φίλες σου ή όπως όταν είσαι μέρος μιας επίδειξης στο τζούντο, την ξιφασκία ή το μπαλέτο. Όπως όταν σκέφτεσαι με μια ομάδα τη λύση σε ένα πρόβλημα στο σχολείο ή όπως διαλέγεις μια ομάδα για να φτιάξεις μια εφεύρεση που σκέφτηκες.


Αξίζει να προσπαθείς γι' αυτά και γι' άλλα τόσα χιλιάδες που έχεις μέσα στη σκέψη σου και στην καρδιά σου... Ακόμα και μέσα στα όνειρά σου.

Αξίζει να προσπαθείς για όλα, εκτός από το να προσπαθείς να αποδείξεις το ποιος ή ποια είσαι. Αυτό, όταν βρεις - εσύ- γιατί αξίζει να προσπαθείς, φαίνεται από μόνο του!

Κείμενο: Γιούλα Μπλέσιου, Υπεύθυνη Παιδαγωγικού Σχεδιασμού του Παιχνιδαγωγείου



Τί πιστεύεις; Άξιζαν οι προσπάθειες της πρωταγωνίστριας παρόλες τις δυσκολίες της σε αυτή την ταινία μικρού μήκους;





Τί πιστεύεις; Αξίζουν οι προσπάθειες του μικρού μας φίλου που προσπαθούσε να πιάσει ένα αστέρι, στο βιβλίο του Oliver Jeffers, “Πώς να πιάσεις ένα Αστέρι” από τις εκδόσεις Ίκαρος;

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.










Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock.com 288233360

874 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page