Ο καθένας από εμάς έχει νιώσει κάποιες φορές να βαριέται. Και τότε, ψάχνουμε τι να κάνουμε: ανοίγουμε την τηλεόραση, παίζουμε στο κινητό, πιάνουμε τα παζλ.
Αν νιώσεις βαρεμάρα, μην ανησυχείς. Είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό αίσθημα. Μάλιστα πολλοί επιστήμονες* έχουν ερευνήσει τη βαρεμάρα και το τι ανακάλυψαν θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για το αίσθημα της ανίας!
Αλλά ας αρχίσουμε από την αρχή.
Βαρεμάρα ή πλήξη ή ανία: τι είναι;
Είναι “η αναζήτηση για μία νευρική διέγερση (του εγκεφάλου) που δεν ικανοποιείται”**. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας θέλει να βρει και να νιώσει κάτι ενδιαφέρον, αλλά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας πολύ απλά… δεν είναι ενδιαφέροντα.
Ενώ βαριέμαι, κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει
Η πλήξη δίνει χώρο στο μυαλουδάκι μας να περιπλανιέται, να πηδάει από τη μία σκέψη στην άλλη και να ονειροπολεί.
Και τότε, ενεργοποιείται η δημιουργικότητα, η έμπνευση και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων: είναι εκείνες οι στιγμές που θα πούμε ‘Εύρηκα!’ και ‘Αχα!’, που θα ανάψει το λαμπάκι βρε παιδί μου και μία καταπληκτική ιδέα θα κάνει την εμφάνισή της!
Είδες που το να βαριέσαι κάνει ΚΑΙ καλό;
Να χαλαρώνω δηλαδή;
Προσοχή: άλλο βαρεμάρα, άλλο χαλάρωση. Μία ήσυχη δραστηριότητα, όπως η ζωγραφική, η μουσική ή το διάβασμα, δεν ταιριάζει με τον ορισμό της πλήξης.
Πώς θα πετύχω την τέλεια βαρεμάρα;
Την πραγματική, την αληθινή, τη γνήσια βαρεμάρα, την νιώθουμε όταν η δραστηριότητα που κάνουμε χρειάζεται μικρή ή καμία συγκέντρωση. Όταν το μυαλό μας μπορεί να περιπλανηθεί, χωρίς μουσική, οθόνες ή άλλα στοιχεία που το διεγείρουν και κατευθύνουν τη σκέψη μας. Πρέπει δηλαδή η δραστηριότητα να είναι… βαρετή.
Για παράδειγμα:
Κράτα απλά κλειστά τα μάτια
Περπάτα μία γνωστή διαδρομή που την ξέρεις απ’ έξω
Πάρε χρωματιστά κουμπιά ή χάντρες και χώρισέ τα ένα ένα ανά χρώμα.
Τώρα ξέρεις!
Συγγραφείς, καλλιτέχνες και εφευρέτες έχουν ωφεληθεί από το αίσθημα της πλήξης ανά τους αιώνες.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα νιώσεις πλήξη, δοκίμασε να αφεθείς σε αυτήν. Μην ψάξεις να την καλύψεις με παιχνίδια, ταινίες κ.α. Θα δώσεις χώρο στη δημιουργικότητά σου και μπορεί να εκπλαγείς με το τι θα σκεφτείς!
**Σύμφωνα με τη Σάντι Μαν, λέκτορα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λανκασάιρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πλήξη κάνει καλό στο μυαλό μας, τη φαντασία και την παραγωγικότητά μας. Η έρευνά της λέγεται “Γιατί η πλήξη είναι καλή” και θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για το αίσθημα της ανίας.
Φωτογραφία εξωφύλλου: https://tinytreasures.co.ke/
Comments