top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Ένα υγρό που… χορεύει!

Updated: May 18, 2020


Όταν λέμε υγρό τι σου έρχεται στο νου; Το νερό, το λάδι; Κάτι άλλο;

Πώς συμπεριφέρεται το νερό όταν προσπαθήσεις να το πιάσεις; Όταν το ανακατεύεις; Έτσι κάπως δεν συμπεριφέρονται όλα υγρά (ρευστά);

Μερικά είναι πιο παχύρρευστα από το νερό. Όχι όλα!

Πάμε να φτιάξουμε ένα ρευστό αλλιώτικο από τα άλλα!


Υλικά:

  • Άνθος αραβοσίτου (corn flour)

  • 1 μικρή λεκάνη ή κατσαρόλα

  • 1 δοσομετρητή ή κάποια κούπα που θα χρησιμοποιήσεις για μεζούρα

  • Εφημερίδες ή αλέκιαστο τραπεζομάντηλο

  • 1 σφυράκι

  • 1 ηχείο (όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα)

  • Πλαστική μεμβράνη

  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής ή χυμό από παντζάρι ή κουρκουμά ή άλλους τρόπους που χρωματίζεις φαγητά (προαιρετικό)


Οδηγίες:

  1. Πρώτα από όλα αυτό είναι ένα πείραμα που θα… λερώσει. Οπότε κάνε το πάνω στις εφημερίδες ή σε ένα αλέκιαστο τραπεζομάντηλο ή κάπου αλλού που θα μπορείς εύκολα να καθαρίσεις μετά. Επίσης βάλε ρούχα κατάλληλα για πειράματα!

  2. Τοποθέτησε στο μπολ ποσότητα ίση με μισό περίπου κουτί άνθους αραβοσίτου (corn flour). Πρόσθεσε λίγο νερό (αναλογία περίπου 2,5 μέρη άνθους αραβοσίτου προς 1 μέρος νερού) και ανακάτεψε αργά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομογενές μείγμα. Το μείγμα σου, θα πρέπει να μοιάζει με ένα παχύρρευστο υγρό. Αν η αναλογία είναι σωστή, θα πρέπει να συναντάς αντίσταση όταν προσπαθείς να το ανακατέψεις γρήγορα. Αντίθετα, όταν κουνάς αργά το κουτάλι η αντίσταση που νιώθεις θα πρέπει να είναι μικρή, όπως σε ένα συνηθισμένο υγρό. Αν το υγρό δεν παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά, πειραματίσου με τις αναλογίες μέχρι να το πετύχεις (πρόσθεσε λίγο νερό ή άνθος αραβοσίτου αντίστοιχα). Μόλις το πετύχεις ρίξε και λίγο χρώμα αν έχεις.

  3. Προσπάθησε να παίξεις λίγο με το ρευστό σου μείγμα. Κάνε το μπαλάκι στη χούφτα σου και μετά άνοιξε την. Τι παρατηρείς; Συμπεριφέρεται σαν υγρό; Ή σαν πλαστελίνη; Ή κάπως αλλιώς;

  4. Πάρε το σφυράκι και προσπάθησε να χτυπήσεις το υγρό! Τι παρατηρείς;


Αν έχεις χρώματα ζαχαροπλαστικής δες εδώ και άλλες ιδέες για το τι μπορείς να κάνεις με το ρευστό σου.

Ντύσε το ηχείο με την πλαστική μεμβράνη και γύρισε το ώστε να κοιτάει το ταβάνι. Τοποθέτησε λίγο από το υγρό σου πάνω στο ηχείο (πάνω στην μεμβράνη) και βάλε να παίξει ένα κομμάτι με πολλά μπάσα (χαμηλές συχνότητες). Με το δάχτυλο πείραξε λίγο το υγρό για να το… ξεκουνήσεις και άφησέ το να χορέψει!

Αν δεν δουλέψει με την πρώτη, ανέβασε λίγο την ένταση της μουσικής ή δοκίμασε άλλο τραγούδι με περισσότερα μπάσα.


Τι συμβαίνει

Το μείγμα που δημιούργησες συμπεριφέρεται σαν ρευστό όταν του ασκείς μικρές δυνάμεις, (π.χ. το ανακατεύεις πολύ αργά), ενώ όταν οι δυνάμεις είναι μεγαλύτερες, (π.χ. προσπαθείς να το ανακατέψεις γρήγορα), αντιδρά σαν στερεό. Το υγρό που δημιούργησες ανήκει στην κατηγορία των μη νευτώνειων ρευστών. Στα ρευστά της κατηγορίας αυτής, το ιξώδες τους (δηλ. το πόσο παχύρρευστα είναι) εξαρτάται από τις δυνάμεις που τους ασκούνται. Αντίθετα, στα «κανονικά» (νευτώνεια) ρευστά το ιξώδες δεν επηρεάζεται από εξωτερικές δυνάμεις.


Άλλα γνωστά, μη νευτώνεια ρευστά είναι η κέτσαπ, η κινούμενη άμμος, η οδοντόπαστα, το μελάνι κλπ. Ορισμένα βέβαια από αυτά, όπως η κέτσαπ, παρουσιάζουν ακριβώς την αντίθετη συμπεριφορά απ’ αυτή του μίγματος μας, δηλαδή είναι πιο παχύρρευστα όταν τους ασκούνται μικρές δυνάμεις και λιγότερο όταν δέχονται μεγαλύτερες δυνάμεις. Για το λόγο αυτό ανακινούμε το μπουκάλι με την κέτσαπ προκειμένου να γίνει λιγότερο παχύρρευστο και να βγει από το μπουκάλι.



 

Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Ανάπτυξη γνώσεων, παρατηρητικότητας, υπομονής και προσπάθειας

 


639 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page