top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Πουαντιγισμός στο σπίτι!

Updated: Apr 6, 2020


Ξέρεις τι είναι ο Πουαντιγισμός;

Είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στη Γαλλία το 19ο αιώνα. Ο πρώτος ζωγράφος που ξεκίνησε αυτό το κίνημα είναι ο Ζωρζ Σερά (Georges Seurat, 1859-91) με τον πίνακα που βλέπεις παραπάνω και ονομάζεται "Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ".


Η λέξη πουαντιγισμός (στα γαλλικά pointillisme) προέρχεται από τη γαλλική «point» που σημαίνει τελεία. Έτσι οι ζωγράφοι του συγκεκριμένου κινήματος ζωγράφιζαν μόνο με τελείες. Τα χρώματα δεν αναμειγνύονται στην παλέτα αλλά τοποθετούνται μεμονωμένα, κουκίδα κουκίδα, και απευθείας πάνω στον καμβά. Το αποτέλεσμα είναι να συνδυάζονται τα χρώματα με τη βοήθεια του εγκεφάλου και όχι της όρασης, όταν κοιτά κανείς τον πίνακα από απόσταση. Έτσι για να κάνει για παράδειγμα κάποιος ένα πορτοκαλί λουλούδι, έβαζε τελείες κόκκινες και κίτρινες. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί ήθελε, τόσες περισσότερες κίτρινες τελείες και όσο πιο σκούρο πορτοκαλί, τόσες πιο πολλές κόκκινες τελείες.


Τι λες να γίνεις κι εσύ ένας Πουαντιγιστής;

Βρες ένα μπλοκ ακουαρέλας ή απλά χαρτιά και ξεκίνα τη ζωγραφική με τελείες.

Κάνε πρώτα ένα σχέδιο με μολύβι και συνέχισε με χρώμα!

Τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι τέτοια που θα αφήνουν αποτύπωμα αμέσως όπως μαρκαδόροι, μαρκαδοράκια, στυλό, πενάκια κ.α.

Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις τέμπερες ή ακρυλικά χρώματα!

Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείς είτε καλαμάκια από σουβλάκια, είτε μπατονέτες. Βάζεις τις τέμπερες ή τα ακρυλικά σε μια παλέτα και βουτάς τη μύτη από τα καλαμάκια ή της μπατονέτας μέσα στο χρώμα. Κάνεις δυο τρεις τελείες και βουτάς πάλι στο χρώμα!

Πώς σου φαίνεται αυτή η τεχνική;


Κάπως έτσι ξεκίνησε και η Λία με τη ζωγραφική. Με μια τελεία!

Τι λες να έγινε τελικά στο παραμύθι, του Peter H. Reynolds, εκδόσεις Αίσωπος;



Κι αν θέλεις να εξασκήσεις τα αγγλικά σου, μπορείς να ακούσεις το παραμύθι "Η τελεία", "The dot" από εδώ, όπου το site "Time out για Αγγλικά" φιλοξενεί σημαντικούς παίκτες του μπάσκετ που διαβάζουν Αγγλικά παραμύθια για εσάς τα παιδιά.

2,744 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page