top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Νιώθω περίεργα, εσύ;

Updated: May 13, 2020


Οι μέρες περνάνε άλλοτε ήρεμα και άλλοτε δύσκολα.

Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις κάπως περίεργα αλλά δεν ξέρεις και πώς ακριβώς;

Ή άλλες στιγμές που θέλεις να βάλεις τα κλάματα χωρίς να έχει συμβεί κάτι δυσάρεστο; Ή ακόμα ακόμα μήπως θέλεις να σφίξεις στην αγκαλιά σου όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα;

Μήπως απλά φοβάσαι;

Μήπως νιώθεις θυμό αλλά δεν ξέρεις το γιατί;

Ίσως υπάρχουν και κάποιες άλλες στιγμές που θέλεις να τσακωθείς ακόμα και με τα lego σου;

Έχεις αυτή την περίεργη αίσθηση πως έχεις δει όλους τους εφιάλτες του κόσμου μαζεμένους;

Θέλεις να είσαι συνέχεια με την μαμά και δεν την αφήνεις από τα μάτια σου;

Δεν θέλεις να κάνεις τίποτα από όλα αυτά που σου προτείνουν οι γονείς σου ή και οι φίλοι σου;

Αν σου συμβαίνουν κάποια από αυτά, δεν είσαι μόνος σου! Νιώθεις αναταραχή, ανησυχία και φόβο και μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα γι αυτό!


Πρώτα απ΄ όλα θέλουμε να σου πούμε ένα μεγάλο μυστικό: ότι είναι φυσιολογικό να φοβάσαι! Αυτό που ζούμε όλοι μας, η κατάσταση του εγκλεισμού και της κοινωνικής απομόνωσης, είναι κάτι πρωτόγνωρο και σίγουρα όλα τα καινούρια και διαφορετικά μας προκαλούν άγχος και φόβο!


Θυμάσαι την πρώτη μέρα στην Α’ Δημοτικού, που δεν ήξερες τους περισσότερους συμμαθητές σου και την δασκάλα σου;

Ή την πρώτη φορά που πήγες στην ομάδα βόλεϊ και δεν ήξερες κανέναν, ούτε καν αν θα σου αρέσει το βόλεϊ;

Πολύ πιθανό σε αυτές τις περιπτώσεις να γνώρισες γρήγορα κάποιον μεγάλο ή μικρό και να ένιωσες λίγο καλύτερα. Σίγουρα αυτές τις μέρες είναι στη διάθεσή σου αρκετοί μεγάλοι (μαμά-μπαμπάς ή νονός ή θεία ή παππούς και γιαγιά σε τηλεφωνική επικοινωνία) για να τους πεις πώς αισθάνεσαι. Και υπάρχουν και τα φιλαράκια σου. Επειδή “μένουμε σπίτι” δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να τα επισκεφτείς στο σπίτι τους με βιντεοκλήση! Σίγουρα και αυτοί νιώθουν κάπως όπως εσύ!


Προσπάθησε να βάλεις σε λόγια αυτό που συμβαίνει στο μυαλό σου, την καρδιά σου και το σώμα σου. Διατύπωσε ερωτήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό ή την κατάσταση καραντίνας και σίγουρα κάποιες από αυτές θα έχουν απαντήσεις. Και αν ψάχνεις κι άλλες απαντήσεις, υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι οργανισμοί και άνθρωποι να σε βοηθήσουν, όπως:


Είναι φυσιολογικό να φοβάσαι γιατί η ιατρική επιστημονική κοινότητα ψάχνει ακόμη τον κατάλληλο και βέλτιστο τρόπο να αντιμετωπίσει τον επίμονο αυτό ιό.

Ωστόσο η ιατρική επιστήμη τα λύνει όλα πολύ γρήγορα πια και υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την πρόληψή από τον ιό:


Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα.




Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα.



Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος.




Εξάλλου “μένουμε σπίτι”, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και επιλέγουμε να τηρούμε αποστάσεις ασφαλείας όταν πηγαίνουμε για σωματική άσκηση και έχει και άλλο κόσμο στην κοντινή περιοχή.


Ας θυμηθούμε ότι υπάρχουν άξιοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να βρουν το αντίδοτο για τον ιό και σίγουρα θα τα καταφέρουν. Μπορεί σε παλαιότερες εποχές η ανακάλυψη ενός φαρμάκου να κρατούσε χρόνια, στην εποχή μας όμως θα διαρκέσει λίγους μήνες. Όταν το 2009 είχε μεγάλη έξαρση για πρώτη φορά η γρίπη Η1Ν1 χρειάστηκαν 4 με 5 μήνες για να βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο και το αποτελεσματικότερο αντιϊκό φάρμακο, ενώ για την πανώλη ή τη χολέρα χρειάστηκαν αρκετές εκατοντάδες χρόνια και ο κόσμος πέρασε αρκετές φορές πανδημία μέχρι να μπορεί να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Ο πρώτος επιστήμονας που μίλησε αναλυτικά για τα μικρόβια και κατάφερε να τα απομονώσει στο εργαστήριο του ήταν ο Louis Pasteur. Αν θέλεις να μάθεις τι άλλα σπουδαία πράγματα έκανε “ο πατέρας της μικροβιολογίας” και να εξασκήσεις και τα αγγλικά σου, μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ και σε αυτό το ενδιαφέρον βίντεο.

Αν ούτε η επιστήμη, ούτε η επικοινωνία μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος σου και το φόβο σου, υπάρχει τρόπος να αισθανθείς καλύτερα μέσα από ένα άρθρο "γεμάτο δραστηριότητες"!


 

Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Αυτογνωσία, αιτίες φόβου και γνώση της κατάστασης

 

Φωτογραφίες: Shutterstock



406 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page