Η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι αφιερωμένη στην ποικιλομορφία και την κοινωνική συνοχή.
Τι σημαίνει όμως ποικιλομορφία και κοινωνική συνοχή;
Γιατί τα Μουσεία θέλουν να “δημιουργήσουν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων”
(http://icom-greece.mini.icom.museum/) και να προωθήσουν έτσι την ισότητα;
Ας προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα με βάση τους ορισμούς των λέξεων:
Ποικιλομορφία = η συνύπαρξη πλασμάτων, ιδεών και πραγμάτων με διαφορετική μορφή. Όσον αφορά τις κοινωνίες πρόκειται για τη σύνθεση των κοινωνιών στις οποίες ζουν πολίτες με ποικίλα ατομικά χαρακτηριστικά, τόσο ως προς την εσωτερική όσο και ως προς την εξωτερική υπόσταση και παρουσία.
Κοινωνική συνοχή = η ενωτική συμπεριφορά μεταξύ των μελών μιας ομάδας ή μιας κοινωνίας.
Με πιο απλά λόγια, ενώ υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά μας ως προς τα οποία διαφέρουμε, είμαστε όλοι όμοιοι και κυρίως όλοι ίσοι και υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μας ενώνουν.
Η επιστήμη της Βιολογίας μπορεί να το τεκμηριώσει με στοιχεία:
Με όποιο τρόπο και να ερευνήσει κανείς τη ζωή, εντυπωσιάζεται από το πώς μια τόσο μεγάλη “διαφορετικότητα” μπορεί να κρύβει πίσω της, μια τόσο μεγάλη ομοιότητα!
Όλα τα έμβια όντα, είτε έχουν 2, 4 ή 1.000 πόδια, είτε έχουν φτερά και πετούν, είτε πτερύγια και κολυμπούν, είναι φτιαγμένα από κύτταρα.
Όλοι οι οργανισμοί έχουν καταγεγραμμένες τις οδηγίες με βάση τις οποίες “κατασκευάζονται” στο ίδιο μακρομόριο, το πασίγνωστο DNA.
Οι πρωτεΐνες όλων των οργανισμών, τα μακρομόρια που ευθύνονται για τις λειτουργίες τους και την κατασκευή των δομών τους, αποτελούνται από την ίδια δεξαμενή 20 αμινοξέων.
Και η εντυπωσιακότερη ομοιότητα από όλες: είτε είσαι ελέφαντας, είτε βακτήριο, είτε λεύκα, είτε πουλί, τα κύτταρά σου μεταφράζουν τις γενετικές οδηγίες που είναι καταγεγραμμένες στο DNA τους, χρησιμοποιώντας το ίδιο παγκόσμιο λεξικό, που λέγεται γενετικός κώδικας.
Και η επιστήμη της Ιστορίας όμως μπορεί να το τεκμηριώσει με αδιάσειστα στοιχεία.
Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο, αλλά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι είχαν τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες αναζητήσεις: να ανακαλύψουν το σταθερό αυτόματο θέατρο, να υπολογίζουν και να προβλέπουν σημαντικά αστρονομικά και ημερολογιακά γεγονότα, να μπορούν να επικοινωνούν από μακριά.
Δες τα 20 δημοφιλέστερα εκθέματα.
Το ήξερες πως ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς είχε κατασκευάσει το πρώτο σταθερό αυτόματο θέατρο, κάτι σαν τον δικό μας κινηματογράφο, μόλις τον 3ο αι π.Χ και πως η πρώτη υπολογιστική μηχανή (κάτι σαν φορητός υπολογιστής) είχε κατασκευαστεί ήδη από το 120 π.Χ.;
Τέτοιες φοβερές αναζητήσεις και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων μπορείς να θαυμάσεις στην ψηφιακή ξενάγηση στο:
Εξίσου σπουδαίο και σημαντικό συμπέρασμα της Ιστορίας είναι πως όχι μόνο όσοι άνθρωποι ζούμε στον ίδιο τόπο (όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα) έχουμε τις ίδιες αναζητήσεις και πολλά κοινά στοιχεία αλλά και όσοι άνθρωποι έχουν φιλοξενηθεί στη Γη από την αρχή της Ιστορίας μέχρι σήμερα έχουν πολλά κοινά σημεία…
Μπερδεύτηκες;
Κι όμως είναι απλό: μια ψηφιακή περιήγηση με βάση τη χρονομηχανή θα σε κάνει να πιστέψεις πως Αιγύπτιοι, Κινέζοι και Έλληνες είχαν τις ίδιες εικαστικές ανησυχίες από το 3000 π.Χ. ενώ κατά τον 19ο αι. μ.Χ. στο Κονγκό, το Θιβέτ και την Μελανησία οι άνθρωποι κατασκεύαζαν αγαλματίδια από διαφορετικά υλικά που εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό: να προστατέψουν το σπίτι και να φέρουν καλοτυχία.
Αρκεί να επισκεφτείς το Μουσείο του Κόσμου και θα ανακαλύψεις κι εσύ ένα σωρό άλλες διασυνδέσεις!
Τελικά έχουμε πολλά πράγματα που μας ενώνουν ως έμβια όντα αυτού του πλανήτη, ανεξάρτητα από τον χρόνο και τον τόπο, αλλά αυτό δεν στερεί από τον καθένα μας τα ατομικά διαφορετικά χαρακτηριστικά του.
Η αποδοχή από τον καθένα μας της μοναδικότητάς του συνεπάγεται μια κοινωνία ανθρώπων με αίσθημα εμπιστοσύνης και υψηλής αυτοεκτίμησης, έτοιμων να προχωρήσουν στη δημιουργική ανάμειξη των διαφορών τους με άλλους ανθρώπους, πράγμα που συνεπάγεται μια κοινωνία με συνοχή και βασικό της χαρακτηριστικό την ισότητα.
Είμαστε διαφορετικοί αλλά μπορούμε να είμαστε ίσοι και ενωμένοι!
Η απόφαση και η επιλογή παραμένει δική μας!
Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:
Συνειδητότητα και αποδοχή εαυτού, αίσθημα συλλογικότητας και ανήκειν, οπτική παρατήρηση, διαδραστικότητα.
Kommentare