top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Μαντάλα ...και άλλα !



Έχεις ακούσει ποτέ τη λέξη "μαντάλα";

Για να σε βοηθήσω τα μαντάλα, δεν έχουν να κάνουν με τα μανταλάκια! Είναι μια λέξη που μας έρχεται από τα σανσκριτικά, μια γλώσσα που μιλούσαν πάρα πάρα πολλά χρόνια πριν στην αρχαία Ινδία και σημαίνει "κύκλος".

Μαντάλα είναι συνήθως ένα σχέδιο με κυκλικό σχήμα που αποτελείται από συμμετρικά μοτίβα που επαναλαμβάνονται.

Τέτοιου είδους σχέδια υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, είτε είναι πιο παλιοί όπως οι Μάγιας και οι Αζτέκοι ή πιο σύγχρονοι. Μαντάλα όμως υπάρχουν και στις διάφορες θρησκείες από τον βουδισμό και τον σιντοϊσμό ως τον ισλαμισμό ή ακόμη και τον χριστιανισμό ενώ τα συναντάμε και σε επιστήμες όπως η αρχαιολογία και η αρχιτεκτονική.


Όπως ίσως φαντάζεσαι κάθε φορά αποκτούν και ένα διαφορετικό νόημα και χρησιμοποιούνται για διαφορετικό σκοπό! Έτσι μπορεί να συμβολίζουν το Σύμπαν ή το άπειρο ή να δημιουργούν έναν ιερό χώρο ή να βοηθούν στον διαλογισμό ή στο να συγκεντρώσει κανείς καλύτερα την προσοχή του.


Όμως αυτό που μπορούν σίγουρα να σου δείξουν τα μαντάλα είναι… πόσους κύκλους μπορείς να κάνεις!

Πάμε;


Τι θα χρειαστείς

  • ένα τετράγωνο χαρτί

  • μολύβι

  • γόμα

  • στυλό ή μαρκαδόρο

  • χάρακα

  • διαβήτη ή δύο μολύβια συνδεδεμένα μεταξύ τους με σχοινάκι ή ποτήρια/πιάτα/μπολ με διαφορετική διάμετρο.

Πώς προχωράς

  • Βρες το κέντρο! Χρησιμοποιώντας τον χάρακα και το μολύβι σου σχεδίασε τις δύο διαγωνίους του τετράγωνου χαρτιού που έχεις μπροστά σου. Οι διαγώνιοι είναι οι δύο γραμμές που ενώνουν τις απέναντι γωνίες του χαρτιού. Εκεί που οι δύο γραμμές συναντιούνται είναι το κέντρο. Σημάδεψέ το με μια τελεία.






  • Αν έχεις διαβήτη στο σπίτι και ξέρεις πώς να τον χρησιμοποιείς τότε με αφετηρία την τελεία που σημάδεψες, σχεδίασε όσους κύκλους θέλεις με διαφορετικές διαμέτρους, πάντα με κέντρο την τελεία! Αν δεν έχεις διαβήτη μην ανησυχείς! Σύνδεσε δύο μολύβια με σχοινάκι. Βάλε τη μύτη του ενός πάνω στην τελεία και κράτα το ακίνητο εκεί. Τέντωσε το σχοινάκι και προσπάθησε να σχηματίσεις έναν κύκλο με τη βοήθεια του δεύτερου μολυβιού. Αλλάζοντας το μήκος του σχοινιού μπορείς να φτιάξεις πιο μικρούς ή πιο μεγάλους κύκλους. Αν αυτή η τεχνική σε δυσκολεύει, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ποτήρια ή μπολ ή πιάτα με διαφορετική διάμετρο για να σχεδιάσεις τους κύκλους σου, όσο πιο κεντραρισμένους γίνεται σε σχέση με την τελεία που έχεις σημαδέψει.

  • Με τη βοήθεια του χάρακά σου σχεδίασε διαφορετικές γραμμές που να περνούν από το κέντρο και να κόβουν όλους τους κύκλους, όπως στην εικόνα.

  • Και τώρα έρχεται το πιο τέλειο κομμάτι! Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη να σχεδιάσει διάφορα μοτίβα που να σου αρέσουν μέσα στα μικρά κομμάτια που σχημάτισαν οι γραμμές που κόβουν τους κύκλους.

  • Θυμήσου ότι κάθε επιμέρους κύκλος θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ίδια επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

  • Πέρνα με έναν στυλό ή έναν μαρκαδόρο τα μοτίβα που έφτιαξες ώστε να φαίνονται πιο έντονα. Στη συνέχεια, σβήσε απαλά με τη γόμα σου ό,τι πρωτοσχεδίασες με μολύβι.

  • Συγχαρητήρια! Μόλις έφτιαξες το πρώτο σου μαντάλα! Τώρα έρχεται το ακόμη πιο τέλειο κομμάτι! Ώρα να βάλεις χρώμα! Ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, νερομπογιές, παστέλ ή ό,τι άλλο έχεις φανταστείς μπορούν να σε βοηθήσουν να δώσεις άλλη πνοή στο μαντάλα σου!


Αν χρειάζεσαι λίγη έμπνευση για να φτιάξεις το δικό σου μαντάλα, αναζήτησε διάφορα μοτίβα, ρίχνοντας μια ματιά γύρω σου ή έξω από το παράθυρο.

Παρατήρησε τις γραμμές και τις καμπύλες που σχηματίζονται και προσπάθησε να τις αποτυπώσεις στους κύκλους!



Λίγη έμπνευση μπορείς να αντλήσεις από εδώ κι εδώ! Αν θελήσεις να τυπώσεις κάποια από αυτά, τότε σκέψου ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις παλιά χαρτιά του εκτυπωτή, που μπορεί να είναι ήδη εκτυπωμένα στη μία μεριά!


Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα μαντάλα για να στολίσεις το δωμάτιό σου, να αφήσεις ένα ιδιαίτερο μήνυμα για την οικογένειά σου στο ψυγείο σας ή ακόμη και για να δείξεις μια ξεχωριστή τεχνική στους φίλους σου την επόμενη φορά που θα τύχει να συνδεθείτε για παιχνίδι!


Όπως και να έχει να θυμάσαι ότι τα χρώματα που θα βάλεις μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που το μάτι αντιλαμβάνεται το σχέδιο που έφτιαξες δημιουργώντας ένα πραγματικά μοναδικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα!


Πηγές και φωτογραφίες: "www.art-is-fun.com" | "sine_art"

393 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page