top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Γίνε ο Τζάκσον Πόλοκ και κατέβα τη στριφογυριστή σκάλα του Μουσείου Γκουγκενχάιμ!


Κλείσε τα μάτια και φαντάσου ότι μπορείς να χτίσεις οποιοδήποτε κτίριο, όπως ακριβώς το θέλεις, ό,τι σχήμα κι αν επιλέξεις του δώσεις!

Θα μπορούσε να έχει σχήμα βράχου; Σχήμα κυματιστής θάλασσας;

Κάπως έτσι ίσως να σκέφτηκε και ο Φρανκ Λόιντ-Ράιτ και σχεδίασε το κτίριο του Μουσείου Γκουγκενχάιμ της Νέας Υόρκης σαν ένα μεγάλο μεγάλο κοχύλι στην κορυφή του οποίου υπάρχει μια κυκλική γυάλινη οροφή που λούζει με φως το εσωτερικό του.


Το μουσείο, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1937, είχε ως σκοπό να κάνει γνωστή σε όσους πιο πολλούς ανθρώπους γίνεται τη σύγχρονη τέχνη!



Το Μουσείο Γκουγκενχάιμ της Ν. Υόρκης είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό κτίριο!

  • Είναι τόσο σημαντικό που πρόσφατα, η UNESCO, ο παγκόσμιος οργανισμός για την εκπαίδευση, τις επιστήμες και τον πολιτισμό, το ανακήρυξε ως Μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Μάλιστα από τα 20 συνολικά τέτοια μνημεία που υπάρχουν στις ΗΠΑ, τα 8 έχουν φτιαχτεί από τον Λόιντ-Ράιτ!

  • Το εσωτερικό του μουσείου θυμίζει κοχύλι. Κάθε όροφος είναι περίπου σαν μακρόστενος κύκλος, δηλ. έχει σχήμα ελλειπτικό όπως λέμε και δεν έχει ίδιο ακριβώς μέγεθος με τους υπόλοιπους.

  • Όταν ο Λόιντ-Ράιτ έφτιαξε το μουσείο είχε στο νου του ότι οι επισκέπτες θα ξεκινούσαν την περιήγησή τους από πάνω προς τα κάτω και πραγματικά αυτό γινόταν στην αρχή. Αργότερα οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν και το αντίθετο, γι'αυτό και πλέον οι έφοροι του μουσείου στήνουν τις εκθέσεις με δύο τρόπους, ώστε να μπορεί κανείς να τις επισκεφθεί ξεκινώντας είτε από πάνω είτε από κάτω.

  • Η επιφάνεια στο επάνω μέρος του παραπέτου της στριφογυριστής σκάλας στο εσωτερικό του μουσείου δεν είναι ίση αλλά κυματιστή ώστε όσοι το ακουμπούν να νοιώθουν τη διαφορά - και να επηρεάζουν ακόμη και το χρώμα της επιφάνειας αυτής, αφού το μουσείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός.


Και τώρα που έμαθες τόσα πράγματα για το Μουσείο Γκουγκενχάιμ της Νέας Υόρκης, σου έχουμε και μια αποστολή!


Μπορείς να βρεις τον πίνακα του Τζάκσον Πόλοκ (Jackson Pollock) στη "συλλογή του Solomon R. Guggenheim" που έχει χαρακτηριστικούς πράσινους και ασημόγκριζους τόνους;

Μπες στο παραπάνω Link στην κεντρική σελίδα του μουσείου και με το βελάκι δες όλη τη συλλογή μέχρι να βρεις τον πίνακα που ψάχνεις!



Τι παρατηρείς για την τεχνική που χρησιμοποιεί Πόλοκ στον πίνακά του;

Έχεις ξαναδεί έναν τέτοιο πίνακα;


Τι λες να φτιάξεις κι εσύ τον δικό σου;

Θα χρειαστείς:

  • έτοιμα μπουκάλια με τέμπερα ή μπουκαλάκια νερού στα οποία θα αραιώσεις τέμπερα (ή χρώματα υφάσματος) και θα ανοίξεις μια τρυπούλα στο καπάκι τους ή πιάτα/ παλέτες με αραιωμένη τέμπερα (ή χρώματα υφάσματος) ή ψεκαστήρια με αραιωμένη τέμπερα (ή χρώματα υφάσματος)

  • μια παλιά οδοντόβουρτσα που δεν χρησιμοποιείς πια

  • καλαμάκια ή πινέλα

  • χαρτί του μέτρου ή καμβά ή χαρτόκουτο ή φύλλο Α4 ή χρωματιστό κανσόν ή ένα κομμάτι μονόχρωμο ύφασμα ή μια παλιά μονόχρωμη μαξιλαροθήκη που δεν χρησιμοποιείς πια

  • φύλλα από παλιές εφημερίδες ή περιοδικά


Πώς προχωράς:

  • Φοράς παλιά ρούχα ή ποδιά ζωγραφικής και μεταφέρεσαι σε χώρο όπου θα μπορείς να στρώσεις εφημερίδες ή να καθαρίσεις εύκολα τον χώρο όταν τελειώσεις το δημιούργημά σου!

  • Ετοιμάζεις το χαρτί/καμβά/ύφασμα που έχεις επιλέξει και χρησιμοποιείς τις τεχνικές που ακολουθούν για να ζωγραφίσεις κι εσύ όπως ο Τζάκσον Πόλοκ:

  1. Mε μπουκάλι τέμπερας ή μπουκαλάκι νερού με τρυπημένο καπάκι: γυρνώντας το μπουκάλι κάθετα πάνω από την επιφάνεια που επέλεξες, αφήνεις το χρώμα να τρέξει, και το μετακινείς ανάλογα δημιουργώντας τους σχηματισμούς που θέλεις.

  2. Με πλαστικά πιάτα με αραιωμένο χρώμα, βούτα το πινέλο ή το καλαμάκι στο χρώμα και στη συνέχεια φέρε το πάλι κάθετα πάνω από την επιφάνεια ζωγραφικής, δίνοντας το σχήμα που θέλεις. Εδώ μπορείς να δοκιμάσεις να τινάξεις και το πινέλο με δύναμη επάνω στον καμβά.

  3. Με την παλιά οδοντόβουρτσα, βούτα την στο χρώμα που έχεις σε ένα πιατάκι και πέρνα το δάχτυλό σου πάνω από τις τριχούλες της οδοντόβουρτσας, ώστε να τιναχτούν σταγόνες χρώματος πάνω στην επιφάνεια ζωγραφικής.


Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία από τις τρεις εναλλακτικές που σου προτείνουμε ή και τις τρεις στην ίδια επιφάνεια!

Μπορείς να βάλεις τόσα χρώματα ώστε να μην φαίνεται ούτε ίχνος από την επιφάνεια ζωγραφικής ή τόσα όσα είναι τα αγαπημένα σου, αρκεί το αποτέλεσμα να σε ικανοποιεί!


Παρατήρησε τα σχέδια που σχηματίζουν τα χρώματα…

Μπορείς να διακρίνεις κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο; Ένα αντικείμενο, ένα ζώο ή κάποιο σχήμα; Χρησιμοποίησες άλλα χρώματα όταν ένοιωθες χαρά κι άλλα όταν ίσως ένοιωθες στεναχώρια για κάτι; Θέλεις να δώσεις ένα τίτλο;



274 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page