top of page
Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Φτιάξε το δικό σου λούνα παρκ!

Updated: May 13, 2020

Τι λες για μια βόλτα σε ένα λούνα παρκ που θα φτιάξεις με απλά υλικά;

Προσκάλεσε τους γονείς σου και τα αδέλφια σου αν έχεις!

(Πάτα το βελάκι για να δεις τις φωτογραφίες)

Σταθμός 1ος: Ποτηρόπυργος

Ιδανικό σημείο για την έναρξη της περιπέτειας η κουζίνα!


Υλικά

  • Τουλάχιστον 10 πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης που έχουν περισσέψει πχ. από κάποιο παλιό πάρτι ή όσα περισσότερα πλαστικά ποτήρια έχετε στο σπίτι αρκεί να έχουν περίπου ίδιο ύψος.

  • Ένα λαστιχάκι για τα μαλλιά ή από αυτά που μπορεί να έχουν κρατήσει οι γονείς σου από διάφορα προϊόντα σούπερ-μάρκετ.

  • κομμάτια από λεπτό σχοινί ή σπάγκο χαρταετού ή μαλλί πλεξίματος ή κορδέλες που έχεις κρατήσει από παλιά δώρα, ιδανικά σε περίπου ίδιο μήκος.

Πώς παίζεται

Δένεις το σχοινί σε διαφορετικά σημεία πάνω στο λαστιχάκι και κάθε παίκτης αναλαμβάνει να κρατήσει από ένα. Ύστερα, με περισσό ομαδικό πνεύμα, θα πρέπει να τραβήξετε όλοι μαζί μαλακά το λάστιχο ώστε να μπορέσει να ανοίξει και να εφαρμόσει γύρω από κάθε ποτήρι για να μπορέσετε να το μετακινήσετε και να δημιουργήσετε το σχήμα που έχετε αποφασίσει: σε σειρά 4-3-2-1, το ένα μέσα στο άλλο, στη σειρά με τους πάτους να εφάπτονται ανά δύο… Η επιλογή δική σας!

Δες περισσότερες λεπτομέρειες εδώ και μια δυσκολότερη πρόκληση.


(Πάτα το βελάκι για να δεις τις φωτογραφίες)

Σταθμός 2ος: Κρίκοι

Ιδανικό σημείο για το στήσιμο του παιχνιδιού: ένα ψηλό τραπέζι στο καθιστικό.


Υλικά

  • 5+3 χάρτινα πιάτα για να φτιάξεις τους κρίκους και τις βάσεις αντίστοιχα

  • άδεια ρολά από χαρτί κουζίνας ή χαρτί τουαλέτας ή άδεια μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών

  • χαρτοταινία ή σελοτέιπ

  • υγρή κόλλα

  • ψαλίδι


Πώς παίζεται

Αυτό το παιχνίδι χρειάζεται λίγη προετοιμασία… Πάμε λοιπόν!


1. Από τα 5 πιάτα που θα μετατραπούν σε κρίκους θα πρέπει να αφαιρέσουμε το κεντρικό κομμάτι. Χρησιμοποιείς το ψαλίδι κλειστό για να κάνεις με υπομονή και προσοχή μια τρυπούλα στο κέντρο του πιάτου. Στη συνέχεια, ανοίγεις το ψαλίδι και με την τρυπούλα για αφετηρία κόβεις κυκλικά το κεντρικό κομμάτι του πιάτου. Για το σημείο αυτό, μπορείς επίσης να ζητήσεις βοήθεια από τα μεγαλύτερα αδέλφια ή τους γονείς σου! Μπορεί εσύ να είσαι επικεφαλής του λούνα παρκ αλλά δεν είναι κακό να έχεις και βοηθούς!

2. Στη συνέχεια, συνδέεις μεταξύ τους τα χάρτινα ρολά με χαρτοταινία ή σελοτέιπ ώστε να φτιάξεις τους στύλους στους οποίους θα ρίχνεις τους κρίκους, δίνοντάς τους διαφορετικό ύψος. Αν δεν έχεις στο σπίτι αρκετά ρολά, κανένα πρόβλημα: μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπουκάλια 1,5L από νερό ή αναψυκτικά τα οποία θα γεμίσεις με νερό για μένουν σταθερά. Με λίγη κόλλα, στερεώνεις τα χάρτινα ρολά στο πιάτο βάση ή απλώς ακουμπάς πάνω τους τα μπουκάλια με το νερό.


Εφόσον όλα πια είναι έτοιμα, το παιχνίδι ξεκινά!

Στόχος είναι να μπορέσει κάθε παίκτης να περάσει όσους περισσότερους κρίκους γίνεται στα ρολά/μπουκάλια, ρίχνοντάς τους από συγκεκριμένη απόσταση που θα ορίσεις εξαρχής. Κάθε κρίκος είναι κι ένας βαθμός!

Μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες παραλλαγές: ατομική ή ομαδική προσπάθεια, πιο μακρινή απόσταση, τα ρολά/μπουκάλια να βρίσκονται πάνω σε επιφάνειες με διαφορετικό ύψος, οι παίκτες να ρίχνουν με κλειστά τα μάτια και ό,τι άλλο φανταστείς. Σε κάθε περίπτωση, θυμήσου ότι είναι σημαντικό όλοι να έχουν ισότιμες ευκαιρίες:

πχ. τα μεγάλα αδέλφια σου ή οι γονείς σου που έχουν πιο μακριά χέρια ας στέκονται 2 μικρά βήματα πιο πίσω από τη γραμμή που προορίζεται για τους λίγο μικρότερους παίκτες.

Αφού έχεις ετοιμάσει τους κρίκους, μπορείς επίσης να στρώσεις εφημερίδες ή περιοδικά, στο μπαλκόνι ή στην αυλή, και να χρησιμοποιήσεις τα πινέλα και τα χρώματά σου ή ό,τι άλλο υλικό θες για να τους διακοσμήσεις. Θυμήσου να αφήσεις τον χώρο καθαρό, μαζεύοντας τις εφημερίδες στην άκρη. Αν δεν έχουν βαφεί ή βραχεί πολύ, μπορείς να τις κρατήσεις λίγο ακόμη για κάποια επόμενη κατασκευή.

Οι φωτογραφίες και η ιδέα είναι από εδώ.


Σταθμός 3ος: ψάρεμα

Σίγουρα ξέρεις ήδη που θα στήσεις αυτόν τον σταθμό του λούνα παρκ:

η μπανιέρα σας ή το μπαλκόνι αποτελούν εξαιρετική επιλογή!


Υλικά

  • αδιάβροχο υλικό για να σχεδιάσεις τα ψαράκια. Μπορείς να προτιμήσεις μια ευλύγιστη πλαστική επιφάνεια, όπως το κάλυμμα ενός παλιού τετραδίου που δεν χρησιμοποιείς πια, πλαστικά καπάκια από μπουκάλια ή χοντρό χαρτόνι που θα το ντύσεις με την πλαστική μεμβράνη που βάζουμε στα σχολικά βιβλία ή με αλουμινόχαρτο.

  • μεταλλικοί συνδετήρες

  • ένα σκουπόξυλο

  • σπάγκο ή μαλλί πλεξίματος

  • έναν μικρό μαγνήτη, όπως αυτοί που υπάρχουν στα μαγνητάκια του ψυγείου ή έναν μεταλλικό συνδετήρα που θα ανοίξεις ώστε να γίνει σαν αγκίστρι

  • κουβά ή λεκάνη που θα γεμίσεις με νερό

  • μπλε σκούρα τέμπερα (προαιρετικά)




Πώς παίζεται

Μια μικρή προετοιμασία και για αυτόν τον σταθμό:

1. Σχεδιάζεις τα ψαράκια με όποιο υλικό έχεις πρόχειρο ή προτιμάς. Ό,τι κι αν διαλέξεις, θυμήσου να είναι αδιάβροχο γιατί τα ψαράκια… θα κολυμπήσουν σε νερό. Στερεώνεις σε κάθε ψαράκι από έναν μεταλλικό συνδετήρα.

Ο τρόπος που θα το κάνεις αυτό εξαρτάται από το είδος του "καλαμιού" που θα χρησιμοποιήσεις: αν η άκρη του έχει μαγνήτη τότε καλό είναι ο συνδετήρας να ενσωματωθεί πάνω στο ψαράκι όπως σε μια σελίδα βιβλίου, ενώ αν η άκρη έχει "αγκίστρι", τότε ένα μέρος του συνδετήρα θα πρέπει να εξέχει από το ψαράκι ώστε το αγκίστρι να μπορεί να το πιάσει.

2. Ετοιμάζεις το καλάμι ψαρέματος: χρησιμοποιείς με προσοχή το σκουπόξυλο σκέτο και δένεις από τη μεριά που βιδώνει η σκούπα την άκρη του σχοινιού σου, στις "στροφές" που έχει η πλευρά εκείνη ώστε το σχοινί να μην γλιστρήσει. Στην άλλη άκρη του σχοινιού, προσάρμοσε τον συνδετήρα αγκίστρι ή το μαγνητάκι. Επειδή το μαγνητάκι δύσκολα θα δεθεί μόνο με σχοινί, μπορείς να το κλείσεις μέσα σε ένα πουγκάκι από τούλι (υπάρχει άραγε στο σπίτι κάποια παλιά μπομπονιέρα για να δανειστείς;).

3. Γεμίζεις με προσοχή τον κουβά ή τη λεκάνη με νερό. Θυμήσου να τα μεταφέρεις πρώτα στον χώρο του παιχνιδιού και μετά να τα γεμίσεις νερό, ώστε να αποφύγεις ...βρεγμένα ατυχήματα!


Όπως ίσως έχεις φανταστεί ως τώρα, οι παίκτες στέκονται σε κάποια απόσταση και πρέπει να ψαρέψουν όσα περισσότερα ψαράκια μπορούν. Μπορείς να φτιάξεις τους κανόνες όπως προτιμάς: έτσι τα ψαράκια θα μπορούν να έχουν γραμμένους πάνω τους βαθμούς θετικούς και αρνητικούς ή αριθμούς που να αντιστοιχούν σε μικρά δωράκια που έχεις φτιάξει.

Σε σχέση με το νερό έχεις δύο επιλογές: αν προτιμάς ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα, μπορείς να διαλύσεις μέσα λίγη μπλε τέμπερα ώστε να θυμίζει περισσότερο θάλασσα. Στη συνέχεια, αντί να το χύσεις όλο, μπορείς να κρατήσεις μια ποσότητα σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν καλά με καπάκι ή σε άδεια μπουκαλάκια νερού 500ml για να ξεπλένεις τις νερομπογιές σου ή να φτιάξεις μια "θαλασσινή" κατασκευή που θα εμπνευστείς. Αν δεν ρίξεις μπογιά, τότε μια ιδέα είναι να ζητήσεις από τους παίκτες να κλείσουν τα μάτια ή να σταθούν σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση για να ψαρέψουν και στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσεις το νερό για να ποτίσεις τις γλάστρες του μπαλκονιού ή του κήπου σου.

Οι φωτογραφίες και η ιδέα είναι από εδώ.


Λοιπόν είσαι έτοιμη/ος να ξεκινήσει το παιχνίδι;


 

Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Ανάπτυξη λεπτής και αδρής κίνησης, συνεργασία, διαχείριση ήττας ή νίκης

 

Φωτογραφία εξωφύλλου: vectorstock.com/18729639

1,599 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page