top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Χρηστικότητα vs δημιουργικότητας! vol1

Updated: Apr 11, 2020

(Για παιδιά κάτω των 5 ετών)

Δοκιμάστε να δείτε με άλλα μάτια τα αντικείμενα του σπιτιού, ίσως χρειαστεί να θυσιάσετε τη χρηστικότητα τους αλλά θα έχετε ξεπεράσει τη δημιουργικότητα σας.


Η λεκάνη

Η λεκάνη για το άπλωμα των ρούχων μπορεί να γίνει βουνό και να την τυλίξετε με αλουμινόχαρτο, καράβι και να βάλετε και τη δική σας σημαία από καλαμάκι και χαρτί, ένα εμπόδιο που θα ανεβαίνετε με τα πόδια εναλλάξ αλλά θα κατεβαίνετε και με τα δύο πόδια μαζί, μπασκέτα που θα πετάτε μέσα μπαλάκια ή γιατί όχι και κουκλάκια, τύμπανο (μπορείτε να θυσιάσετε και δύο πλαστικά κουταλάκια) και θα κάνετε τους δικούς σας ρυθμούς, καβούκι χελώνας, κατσαρόλα που θα μαγειρεύετε τα δικά σας φαγητά ή και αεροδιάδρομος για να ξεκινούν την πτήση τους χάρτινα αεροπλανάκια.


Το αλουμινόχαρτο

Μπορείτε να το απλώσετε πάνω στο χαλί και να φτιάξετε μια μεγάλη ασημένια επιφάνεια, το δικό σας παγοδρόμιο που θα πατινάρετε με τον δικό σας διαφορετικό τρόπο (ξυπόλυτοι, με το πόδια και χέρια μαζί, με όλο το σώμα).


Η χαρτοταινία ή ταινία

Μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε διαδρομές ισορροπίας στο πάτωμα ή να φτιάξετε στο πάτωμα πολλά τετράγωνα- σπίτια για τα χρώματα ( στο πρώτο ότι είναι κόκκινο, στο δεύτερο ότι είναι μπλε κ.ο.κ)








Υλικά της κουζίνας

Αν έχετε χρώματα ζαχαροπλαστικής και σακουλάκια τροφίμων με φερμουάρ και μπορείτε να βάψετε διάφορα υλικά της κουζίνας (βρώμη, μακαρόνια, φασόλια). Βάζετε το υλικό που θέλετε και δυο σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής, κλείνετε το φερμουάρ και αφήνετε το παιδί να τα ανακατέψει με το δικό του τρόπο (πιέζοντας με τα χέρια, χτυπώντας, πετώντας). Στη συνέχεια θα χρειαστεί να απλώσετε λίγο το υλικό να στεγνώσει (περίπου 30'). Όταν θα έχετε πολλά διαφορετικά βαμμένα υλικά τα βάζετε σε μια λεκάνη και δίνετε ένα κουτάλι ένα χωνί και ένα άδειο μπουκάλι στο παιδί να τα μπερδέψει μέσα στο μπουκάλι όπως το ίδιο επιθυμεί.


Η διάφανη ταινία

Η διάφανη ταινία μπορεί επίσης να γίνει δημιουργική.

Τη στερεώνετε τεντωμένη στο άνοιγμα μιας πόρτας ή κατά μήκος του διαδρόμου και δίνετε στο παιδί μπαλάκια από χαρτί να τα κολλήσει πάνω στο "ιδιαίτερο αυτό σκοινί" ή να τα πετάξει από μακριά για να κολλήσουν.







Χάρτινα ρολά και κουτιά

Τέλος τα ρολά από χαρτί υγείας και κουζίνας και οι χάρτινες συσκευασίες από δημητριακά ή επιτραπέζια χαρτομάντιλα μπορούν να μεταμορφωθούν σε: bowling, "περίεργους" πύργους, παπούτσια του γίγαντα. Είναι ενδιαφέρον για αυτή την ηλικία και το παιχνίδι "τι χωράει;" Δηλαδή στο άδειο κουτί των δημητριακών χωράει ρόλο κουζίνας; Και αν ναι τι θόρυβο κάνει; Χωράει μία αυγοθήκη, ένα κουτάλι, μια μπάλα από αλουμινόχαρτο ή ένα πλαστικό πιάτο;


Τολμήστε να μεταμορφώσετε και άλλα αντικείμενα του σπιτιού όπως οι κάλτσες σας να γίνουν γάντια ή τσαντάκια και τα μαξιλάρια του καναπέ διαδρομή ισορροπίας και το κοφτό μακαρονάκι χάντρες για βραχιόλια.... απλά τολμήστε το!


Μπορείτε να βρείτε κι άλλες ιδέες στο "Χρηστικότητα Vs δημιουργικότητας Vol2".




974 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page