Τι μπορείς να κάνεις καλά;
Ναι, αλήθεια σε τι νομίζεις πως έχεις ταλέντο;
Εσύ, ο ίδιος για τον εαυτό σου τι πιστεύεις;
Ο μπαμπάς; Η μαμά;
Σε τι νομίζουν ότι είναι καλοί;
Ποιο είναι το ταλέντο του καθενός, σύμφωνα με τον ίδιο;
Σε αυτό το παιχνίδι συμμετέχει όλη η οικογένεια (γονείς και παιδιά άνω των 6 χρονών) με διάθεση να γνωριστούν καλύτερα και βαθύτερα…
Και χρειάζεται απλά χρόνος, χαρτάκια (ιδανικά post it) και μαρκαδόροι…
Σκεφτείτε τρία πράγματα που κάνετε πολύ καλά! Ναι, σίγουρα υπάρχουν!
Σκεφτείτε τα δικά σας τρία ταλέντα (μπορεί να είναι απλά αλλά εξίσου σημαντικά!).
Όχι αυτά για τα οποία σας θαυμάζουν αλλά αυτά για τα οποία θαυμάζετε τον εαυτό σας (ακόμα και αν δεν το δείχνετε).
Παίρνετε ένα μικρό χαρτάκι και ένα μαρκαδόρο και αποτυπώνετε (απεικονίζετε) τα τρία πράγματα στο χαρτί. Το σχέδιο είναι λιτό αλλά περιέχει τα βασικά στοιχεία που θέλετε να περιγράψετε.
Μόλις τελειώσουν το σχέδιο τους όλοι οι παίκτες του παιχνιδιού, τοποθετούν το χαρτάκι με το σχέδιο τους στο κούτελό τους.
Οι υπόλοιποι παίκτες πρέπει απλά να αναγνωρίσουν τα ταλέντα των συμπαικτών τους και να τα ονομάσουν. Ξεκινάει ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης και δείχνει το σχέδιο του και μιλάει μόνο όταν οι συμπαίκτες του μαντέψουν και τα τρία ταλέντα του!
Στις υπόλοιπες υποθέσεις γνέφει μόνο αρνητικά.
Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι προσπάθειες μπορείτε να συζητήσετε μεταξύ σας αν είναι αυτό που περιμένατε ή αυτό που θα λέγατε για τον συμπαίκτη σας.
Στο τέλος του παιχνιδιού μπορείτε να διαβάσετε τα παραμύθια:
“Το ταλέντο του Ήλιου", Καραίσκου Χρ, εκδ. Διάπλαση. Βρείτε το εδώ.
ή “ Η Εύη όλο χορεύει και χορεύει", Sif Birgitta, εκδ. Ίκαρος. Βρείτε το εδώ.
*Για παιδιά μικρότερης ηλικίας, μπορείτε πρώτα να διαβάσετε το παραμύθι και μετά να σχεδιάσετε σε μεγάλο χαρτί και με πολλούς μαρκαδόρους τα ταλέντα σας!
Αν πάλι σας άρεσε όλο αυτό και θέλετε να... (ξανά)γνωριστείτε ακόμα καλύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τη σελίδα της «Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12», με τον συνοπτικό τίτλο «ΠΡΩΤΑ.12» («InArt12»).
Είναι μια κίνηση που αποβλέπει στη διάδοση και εφαρμογή του άρθρου 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δηλαδή του δικαιώματος όλων των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να ακούγονται και η γνώμη τους να λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα θέματα και τις διαδικασίες που τα αφορούν.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που θα βάλει την οικογένεια σε σκέψη και συζήτηση για τα καθημερινά και απλά, αλλά και για τα πιο βαθιά και ουσιώδη. Δοκιμάστε το εδώ!
Η αρχική ιδέα είναι από το βιβλίο: “205 βιωματικές ασκήσεις για εμψύχωση ομάδων”, Αρχοντάκη Ζάννα, Φιλίππου Δάφνη, Εκδ. Καστανιώτη. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Φωτογραφία εξωφύλλου από: https://www.drogenachten.be/
Comments