top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Χαρτογραφία και περιπέτεια!


Κάθε γειτονιά περιλαμβάνει δρόμους με ενδιαφέροντα ονόματα.

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι μπορεί να σημαίνουν ή από πού προέρχονται και ποια είναι η ιστορία τους;

Όλες οι γειτονιές έχουν επίσης σημεία αναφοράς για τους κατοίκους τους, ενώ οι κάτοικοί τους τις εμπλουτίζουν ο καθένας με τον τρόπο του.

Τι θα έλεγες να τα ανακάλυπτες όλα αυτά κι εσύ;


Για καθεμία από τις παρακάτω δραστηριότητες που σου προτείνουμε, φρόντισε πρώτα να έχεις συνεννοηθεί με κάποιον μεγάλο και να τηρείς τους κανόνες και τις αποστάσεις ασφαλείας στη διάρκεια της βόλτας σου.


1. Ένα όνομα, μια ιστορία

Ένας από τους γνωστότερους δρόμους στην Ελλάδα, ονομάζεται Ερμού, ενώ κοντά στο σπίτι μου υπάρχει μια οδός Ερατούς…


Αναρωτιέμαι από πού να προέκυψαν αυτά τα ονόματα;

Στη δική σου περιοχή τι ονόματα υπάρχουν;

  • Βγες βόλτα στη γειτονιά σου, στο χωριό σου ή στην πόλη σου και σημείωσε ενδιαφέροντα ονόματα. Κτίρια, δρόμοι, λόφοι, επιχειρήσεις, πλαγιές, πολλές φορές έχουν ασυνήθιστα και ενδιαφέροντα ονόματα. Μπορείς ακόμη να φωτογραφίζεις τυχόν ταμπέλες ή ορόσημα που θα συναντήσεις.

  • Όταν μαζέψεις αρκετά ονόματα στη λίστα σου, προσπάθησε να μάθεις από πού προέρχονται. Μπορείς να ρωτήσεις τους γονείς σου, τους παππούδες σου ή κάποιον μεγάλο που εμπιστεύεσαι. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή και να ψάξεις πληροφορίες στο Google, πάντοτε σε συνεννόηση με κάποιον μεγάλο και τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας.

  • Μήπως μπορείς να δώσεις και ένα όνομα στο σπίτι σου με βάση το ποια είναι η τοποθεσία του;

Και παρεμπιπτόντως, ο Ερμής ήταν αγγελιοφόρος των θεών στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ η Ερατώ θεωρούνταν μία από τις 9 Μούσες - πάω να ψάξω ποιες ήταν οι άλλες 8!



2. Χαρτογραφώντας

Πώς θα σου φαινόταν να δημιουργήσεις τώρα έναν χάρτη της γειτονιάς σου;

Μπορείς να τον κάνεις ακόμη και τρισδιάστατο, πολύ εύκολα.


Θα χρειαστείς:

  1. Μολύβια, στυλό, χρώματα

  2. Χαρτί, χαρτόνι, χαρτόκουτο

  3. Φυσικά υλικά όπως ξύλα, φύλλα κλπ

  4. Παλιές εφημερίδες ή χαρτιά περιτυλίγματος ή χαρτί ταπετσαρίας, κουτιά συσκευασίας, ανακυκλώσιμα υλικά κλπ

  5. Τουβλάκια, αυτοκινητάκια, διάφορα παιχνίδια που ταιριάζουν


  • Αρχικά, θα πρέπει να αποφασίσεις ποια διαδρομή ακριβώς θα αποτυπώσεις στον χάρτη σου. Από το σπίτι σου μέχρι πού; Στο σχολείο σου; Στην πλατεία; Ή από κάπου αλλού; Αν δεν τη θυμάσαι καλά, τότε πήγαινε να την περπατήσεις σε συνεννόηση πάντοτε με έναν μεγάλο ώστε να δημιουργήσεις ένα πρώτο προσχέδιο στο χαρτί σου.

  • Εκτός από τους δρόμους και τα στενά, μπορείς να συμπεριλάβεις στον χάρτη σου οτιδήποτε θεωρείς ότι είναι σημαντικό ή αποτελεί ορόσημο: μαγαζιά, σπίτια, κτίρια, δέντρα, πάρκα, αυτοκίνητα, στάσεις λεωφορείων, φανάρια κλπ. Παρατήρησε ακόμη τι άλλο “πιάνουν” οι αισθήσεις σου: μυρωδιές, ήχους, χρώματα ή ό,τι άλλο αξίζει να μπει στον χάρτη σου. Σκέψου πώς θα μπορούσες να απεικονίσεις και αυτές τις λεπτομέρειες!

  • Αφού καταλήξεις, μπορείς να κρατήσεις τον χάρτη σου ως έχει, ή να τον εμπλουτίσεις με χρώματα ή ακόμη να τον ξανασχεδιάσεις μεγαλύτερο σε ένα κομμάτι χαρτόκουτο και στη συνέχεια να δημιουργήσεις τρισδιάστατες εικόνες με τα υλικά σου για όλα όσα σημείωσες.

  • Αν σου άρεσε, κάνε πάλι τη διαδρομή σε άλλη στιγμή της ημέρας ή ακόμη και σε άλλη εποχή του χρόνου.

Παρατηρείς κάτι διαφορετικό; Ξαναφτιάξε τον χάρτη σου: Τι θα άλλαζες; Τι θα άφηνες ίδιο;



3. Αλληλεπιδρώντας με τους κατοίκους

Μπορεί ο κορωνοϊός να μην μας αφήνει ακόμη να ερχόμαστε πολύ κοντά στα πάρκα και τις γειτονιές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε μεταξύ μας με ασφάλεια!


Πώς θα σου φαινόταν να δημιουργήσεις αφίσες που θα αφήσεις σε στρατηγικά σημεία της γειτονιάς, με μικρές προκλήσεις για όποιον θα ήθελε να τις φέρει σε πέρας;



Μερικά παραδείγματα:

  • Φτιάξε μία αφίσα που θα ζητάς να γράψουν μία χαρούμενη σκέψη που θα ήθελαν να μοιραστούν με την υπόλοιπη γειτονιά τους.

  • Ακόμη, θα μπορούσες να μοιραστείς εσύ μια ζωγραφιά σου, ή να “μοιράσεις” αισθήματα, κομπλιμέντα ή ευχές.

  • Τέλος, θα μπορούσες να δημιουργήσεις μια αφίσα που να προ(σ)καλεί τον κόσμο να κάνει κάτι αστείο. Μια γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε μια αφίσα και ζήτησε στους περαστικούς να περπατήσουν με τον πιο αστείο τρόπο που ξέρουν και δες εδώ τα ξεκαρδιστικά αποτελέσματα που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας!


Εμείς σου έχουμε ετοιμάσει κάποια δείγματα για να τυπώσεις και να δημιουργήσεις επάνω τους τις δικές σου προ(σ)κλήσεις!


Αν δεν έχεις εκτυπωτή ή αν έχεις περισσότερη έμπνευση από εμάς, μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου απ’ το μηδέν!


Αν θέλεις μοιράσου μαζί μας όποια από τις 3 δραστηριότητες κάνεις, στο email μας ή στο fb με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου.


 

Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Παρατηρητικότητα, ανάπτυξη φαντασίας και δημιουργικότητας, δεξιότητα καταγραφής, προσανατολισμός, κοινωνικότητα

 

Φωτογραφίες: freepik.com

229 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page