top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Tάνγκραμ x2 = οστομάχιο!

Updated: Apr 1, 2020

Θέλεις να δούμε μαζί γιατί η Γεωμετρία και τα σχήματα είναι από τα πιο τέλεια πράγματα που υπάρχουν;

Έχεις ακούσει για το τάνγκραμ;

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μας έρχεται από την Κίνα! Αποτελείται από 5 τρίγωνα (1 μεσαίο, 2 μεγάλα και άλλα 2 μικρά), 1 τετράγωνο και 1 παραλληλόγραμμο, δηλ. συνολικά 7 σχήματα οποία όταν συναρμολογηθούν θα πρέπει να χωράνε σε ένα τετράγωνο κουτί.


Συνήθως τα κομμάτια είναι φτιαγμένα από ξύλο αλλά μπορείς πάρα πολύ εύκολα με χαρτί και ψαλίδι να φτιάξεις το δικό σου τάνγκραμ, όπως μπορείς να δεις στο video.




Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα ξεχωριστά κομμάτια για να φτιάξεις διαφορετικά σχήματα!

Μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες, από το video και παράλληλα να θυμηθείς μερικά ονόματα ζώων στα αγγλικά, ενώ φυσικά να φτιάξεις τα δικά σου σχέδια από οτιδήποτε φανταστείς!


Παρόμοιο με το τάνγκραμ είναι και το ελληνικό οστομάχιον, για το οποίο μπορεί και να ακούς για πρώτη φορά και σημαίνει "μάχη των οστών", καθώς κάθε επιμέρους κομμάτι λέγεται "οστό", μια λέξη που συνήθως σημαίνει κόκκαλο!

Αποτελείται από διπλάσιο αριθμό κομματιών σε σχέση με το τάνγκραμ, δηλ. από 14.


Το οστομάχιον φτιάχτηκε από τον Αρχιμήδη, έναν αρχαίο Έλληνα μαθηματικό, μηχανικό, φυσικό και εφευρέτη που έζησε πριν πάρα πάρα πολλά χρόνια στην πόλη των Συρακουσών, η οποία βρίσκεται στη σημερινή νότια Ιταλία.

Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα γεωμετρικό πρόβλημα σχετικά με το πώς ένα τετράγωνο μπορεί να χωριστεί σε 14 κομμάτια, τα 11 από τα οποία αποτελούν τρίγωνα διαφορετικών μεγεθών! Ή μπορείς εδώ να δεις την ιδέα που προτείνει το "Έτσι μαθαίνω καλύτερα" (@designedforbetterlearning) για να φτιάξεις το δικό σου οστομάχιον! Δοκίμασε και πάλι να φτιάξεις ό,τι σχήμα σκεφτείς!


Mικρά μυστικά

Aν το τάνγκραμ ή το οστομάχιον ή και τα δύο, σου άρεσαν τότε φτιάξε τα έτσι ώστε να κρατήσουν περισσότερο: χρησιμοποίησε τα κομμάτια που έφτιαξες σε χαρτί, σχεδίασέ τα πάνω σε χοντρό χαρτόνι ή χαρτόκουτο και στη συνέχεια κόψτα προσεκτικά.

Μπορείς να "ντύσεις" τα χαρτονένια κομμάτια με χαρτοταινία, να τα ζωγραφίσεις με μαρκαδόρους ή τέμπερες και να τα διακοσμήσεις όπως θέλεις, αν θέλεις.


Πειραματίσου και φτιάξε τις δικές σου εικόνες! Κάθε επιμέρους σχήμα είναι μοναδικό και μπορεί να συμβάλλει στην εικόνα σου με τρόπους που δεν είχες φανταστεί! Θυμήσου ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα τα σχήματα στην εικόνα σου!

Σίγουρα θα βρεις υπέροχους τρόπους να τα αξιοποιήσεις και να τα αναδείξεις!


626 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page