top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Μαλλιά κουβάρια!

Updated: May 13, 2020

Τί λες να δοκιμάσουμε να (μ)πλέξουμε λίγο μαλλί πλεξίματος;


Θα χρειαστείς:

  • Μαλλιά πλεξίματος ή λεπτό σχοινί ή σπάγκο χαρταετού ή κορδέλες από παλιά δώρα ή από το ζαχαροπλαστείο ή άλλο παρόμοιο υλικό που έχεις στο σπίτι

  • Ένα χάρτινο πιάτο ή χοντρό χαρτόνι ή κομμάτι από χαρτόκουτο

  • Περφορατέρ (διακορευτή)

  • Ψαλίδι

  • Χάρτινες αυτοκόλλητες ροδέλες (από αυτές που χρησιμοποιούμε για να μην σκίζονται τα φύλλα στα σχολικά ντοσιέ (προαιρετικά)


Πώς θα το κατασκευάσεις:

1. Από την πίσω πλευρά του χάρτινου πιάτου σχεδιάζεις ένα σχήμα που να σου αρέσει. Στην αρχή προτίμησε, ιδανικά, διάφορα γεωμετρικά σχήματα ή βασικά σχήματα με απλές γραμμές.

2. Με το ψαλίδι σου κλειστό κάνε μια τρυπούλα στο κέντρο περίπου του σχήματος που σχεδίασες, τόση ώστε να χωράει στη συνέχεια το ψαλίδι σου για να μπορέσεις να κόψεις το σχήμα. Αν τελικά χρησιμοποίησες χαρτόκουτο, προτίμησε να ζητήσεις σε κάποιον μεγάλο να στο κόψεις με ένα.


3. Με τη βοήθεια του περφορατέρ ανοίγεις τρυπούλες γύρω-γύρω στο σχήμα που έχει απομείνει στο κέντρο στο πιάτου. Σε αυτό το στάδιο μπορείς προαιρετικά να χρησιμοποιήσεις τις αυτοκόλλητες χάρτινες ροδέλες για να ενισχύσεις την αντοχή που θα έχουν οι τρυπούλες.

4. Στερεώνεις με έναν απλό κόμπο την άκρη του μαλλιού πλεξίματος ή του υλικού που θα χρησιμοποιήσεις, ώστε ο κόμπος να μείνει στην πίσω πλευρά και η ελεύθερη άκρη να βγει στην εμπρός πλευρά. Στη συνέχεια, περνάς την ελεύθερη άκρη του μαλλιού σε όποια από τις απέναντι τρυπούλες διαλέξεις και συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο, εωσότου το μαλλί πλεξίματος να είναι τόσο πυκνό όσο σου αρέσει εσένα.


Μερικά μικρά μυστικά:

  • Καλό θα ήταν το κομμάτι μαλλί που θα χρησιμοποιήσεις να μην είναι πάρα πολύ μακρύ γιατί ρισκάρεις να μπλεχτεί στο ταξίδι του από τη μία τρυπούλα στην άλλη. Προτίμησε να συνεχίζεις μέχρι το κομμάτι που δουλεύεις να τελειώνει κι ύστερα να προσθέτεις με έναν απλό κόμπο, ένα ακόμη κομμάτι έως ότου γίνει όπως το έχεις φανταστεί.

  • Μπορείς να αξιοποιήσεις αυτήν την τεχνική ως βάση για άλλες κατασκευές: αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσεις ένα στρογγυλό χάρτινο πιάτο τότε μπορείς με έναν μεγάλο φιόγκο και μια έξτρα κλωστή που θα προσαρμόσεις στην άκρη του να φτιάξεις μια πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη μπάλα (κράτα την ιδέα για τον Δεκέμβρη!) ενώ αν σου αρέσουν οι καρδούλες για παράδειγμα μπορείς να αξιοποιήσεις την κατασκευή σου ως "εξώφυλλο" για μια κάρτα ευχών.

Όποιο κι είναι το σχήμα που διάλεξες μπορείς να προσθέσεις σε μια άκρη το όνομά σου και να το κολλήσεις στην πόρτα του δωματίου σου ή να γράψεις ένα θετικό μήνυμα για όλη την οικογένεια και να το κολλήσεις στο ψυγείο σας!

 

Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Ανάπτυξη λεπτής κίνησης, δημιουργικότητα και φαντασία

 

Η ιδέα και οι φωτογραφίες είναι από το "mysillysquirts.com"

631 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page