top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Ένα σημάδι... μόνο δικό σου!


Σίγουρα μπορείς να αφήσεις το σημάδι σου με πάρα πολλούς τρόπους.

Με την παρακάτω ιδέα, σου προτείνουμε να το αφήσεις με έναν τρόπο μοναδικό, με έναν τρόπο που μόνο εσύ μπορείς.

Αν αναρωτιέσαι πως μπορείς να το κάνεις αυτό, το μόνο που χρειάζεται είναι να λύσεις το παρακάτω αίνιγμα: “τι είναι αυτό που το έχεις πάντα μαζί σου, αλλά πάντα το αφήνεις φεύγοντας;”

Η απάντηση βρίσκεται πάνω σου και πιο συγκεκριμένα στην άκρη των δαχτύλων σου. Ναι, καλά το κατάλαβες, είναι το δαχτυλικό σου αποτύπωμα!


Τι είναι όμως τα δαχτυλικά αποτυπώματα;

Είναι τα μοναδικά ανάγλυφα σχήματα που υπάρχουν στην επιφάνεια των δαχτύλων σου, τα οποία αφήνουν λιπαρά σημάδια (αποτυπώματα) στα αντικείμενα και στις επιφάνειες που αγγίζουν.


Γιατί τα χρειάζεσαι;

Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ σημαντικά. Τα χρειάζεσαι για να πιάνεις πράγματα χωρίς να σου γλιστρούν. Βέβαια, στη σημερινή εποχή, τα αποτυπώματά σου μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ακόμα και σαν κλειδί ή σαν κωδικό. Ίσως έχεις δει ανθρώπους να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν το κινητό τους τηλέφωνο ή το τάμπλετ τους χρησιμοποιώντας το δαχτυλικό τους αποτύπωμα.


Θέλεις να μάθεις κάτι συναρπαστικό;

  • Τα δαχτυλικά σου αποτυπώματα βρίσκονται στις άκρες των δαχτύλων σου πολύ πριν γεννηθείς. Σχηματίστηκαν όταν ήσουν ακόμα έμβρυο και θα τα έχεις για πάντα μαζί σου, χωρίς να αλλάξουν καθόλου. Όσο μεγαλώνεις θα μεγαλώνουν και αυτά αλλά το σχέδιο τους θα παραμένει το ίδιο.

  • Τα δαχτυλικά σου αποτυπώματα είναι μόνο δικά σου!

Ακόμα κι αν ψάξεις σε ολόκληρο τον κόσμο δεν θα καταφέρεις να βρεις κανέναν με ακριβώς τα ίδια δαχτυλικά αποτυπώματα με σένα. Ακόμα και τα πανομοιότυπα, μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν διαφορετικά δαχτυλικά αποτυπώματα. Ακόμα και το κάθε σου δάχτυλο έχει διαφορετικό αποτύπωμα από τα άλλα. Είναι δικά σου και είναι μοναδικά, όπως και εσύ άλλωστε! Είναι μέρος της ταυτότητάς σου.


Ακριβώς επειδή είναι τόσο μοναδικά και παραμένουν αναλλοίωτα για πάντα η αστυνομία τα χρησιμοποιεί για την εξιχνίαση υποθέσεων, χρησιμοποιώντας τη δαχτυλοσκοπία, μια τεχνική με την οποία διαπιστώνεται η ταυτότητα ενός προσώπου με βάση την εξέταση των δαχτυλικών του αποτυπωμάτων. Είναι σημαντικό όμως να επισημάνουμε ότι, για την ταυτοποίηση ενός ατόμου, η αστυνομία δεν βασίζεται αποκλειστικά στα δαχτυλικά αποτυπώματα καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη συλλογή και εξέταση ενός αποτυπώματος.

Παρόλο που κάθε δαχτυλικό αποτύπωμα είναι μοναδικό οι ειδικοί τα ταξινομούν σε 3 βασικές κατηγορίες, όπως βλέπεις στη φωτογραφία, ανάλογα με το μοτίβο τους.


Αν θέλεις μπορείς να δοκιμάσεις να πάρεις τα δικά σου αποτυπώματα και να δεις σε ποια κατηγορία ανήκουν.


Τρόπος Νο1: "Αποτύπωμα με μολύβι!"

Τι θα χρειαστείς:

  • Λευκά χαρτιά

  • Μολύβι

  • Σελοτέιπ

Οδηγίες:

  • Πάρε ένα χαρτί και χρησιμοποιώντας το μολύβι σου μουντζούρωσε ένα μικρό σημείο, τόσο όσο να χωράει το ακροδάχτυλό σου. Μουντζούρωσε το σημείο πολλές φορές, χρησιμοποιώντας αρκετή πίεση ώστε να μείνει αρκετός γραφίτης πάνω στο χαρτί.

  • Πίεσε με δύναμη το δάχτυλό σου πάνω στο μουντζουρωμένο σημείο.

  • Πάρε ένα κομμάτι σελοτέιπ και κόλλησέ το με προσοχή πάνω στο μουντζουρωμένο σου δάχτυλο.

  • Αφαίρεσε με προσοχή το σελοτέιπ και κόλλησέ το σε ένα καθαρό σημείο του χαρτιού σου ή σε ένα άλλο καθαρό χαρτί.

  • Αν θέλεις μπορείς να γράψεις το όνομά σου και το όνομα του δαχτύλου σου (αριστερός δείκτης).

  • Μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα δάχτυλά σου.


Τρόπος Νο2: "Αποτύπωμα με χρώμα!"

Τι θα χρειαστείς:

  • Άσπρο χαρτί

  • Χρώματα μη τοξικά κατάλληλα για το δέρμα, όπως δαχτυλομπογιές, νερομπογιές, μελάνι κ.ά.

Οδηγίες:

  • Βάλε το δάχτυλό σου σε λίγη ποσότητα χρώματος κι έπειτα πίεσέ το απευθείας πάνω στο λευκό χαρτί.

  • Το δαχτυλικό σου αποτύπωμα είναι έτοιμο.

  • Αν θέλεις μπορείς να σχεδιάσεις σε λευκό χαρτί το περίγραμμα της παλάμης σου και έπειτα να αποτυπώσεις το κάθε δαχτυλικό σου αποτύπωμα στη σωστή θέση.

Συγχαρητήρια, τα κατάφερες! Μόλις αποτύπωσες το δαχτυλικό σου αποτύπωμα. Τώρα μπορείς να το παρατηρήσεις με προσοχή. Είναι πολύ μικρό και δυσκολεύεσαι να το διακρίνεις με γυμνό μάτι; Τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν μεγεθυντικό φακό.

Tips:

Αν δεν έχεις μεγεθυντικό φακό μπορείς να αφήσεις το δαχτυλικό σου αποτύπωμα πάνω σε ένα μπαλόνι, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμο. Για να το μεγεθύνεις απλά φούσκωσε το μπαλόνι. Αυτή η εκδοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με τον Β' τρόπο που περιγράφεται παραπάνω.


Σε ποια κατηγορία ανήκουν τελικά τα δικά σου αποτυπώματα;

Είναι πιθανό να έχεις μόνο έναν, δύο ή και τους τρεις τύπους μοτίβων στα 10 σου δαχτυλικά αποτυπώματα. Δοκίμασε να τα αποτυπώσεις όλα και να τα συγκρίνεις. Αν θέλεις μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τα αποτυπώματα της οικογένειάς σου. Παρατηρείς ομοιότητες και διαφορές; Έχετε όλοι το ίδιο ή τα ίδια μοτίβα;


Γιατί όμως αφήνεις δαχτυλικά αποτυπώματα;

Ολόκληρο το σώμα σου, άρα και τα δάχτυλά σου, παράγουν ιδρώτα ο οποίος εκτός των άλλων περιέχει και λιπίδια. Κάθε φορά λοιπόν που αγγίζεις κάτι το μίγμα αυτό που υπάρχει στα ακροδάχτυλά σου αφήνει ένα σημάδι, ένα αντίγραφο των δαχτυλικών σου αποτυπωμάτων, που αν δεν καθαριστεί μπορεί να παραμείνει ακόμα και για χρόνια πάνω στα αντικείμενα.

Τα δαχτυλικά σου αποτυπώματα μένουν παντού πίσω σου, σε ό,τι άγγιξες ακόμα κι αν δεν τα βλέπεις, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Υπάρχουν λοιπόν τα ορατά αποτυπώματα που μπορείς να τα διακρίνεις με γυμνό μάτι αλλά και τα αφανή.

Θέλεις να δοκιμάσεις;

Άγγιξε διάφορα αντικείμενα και επιφάνειες όπως ποτήρι, μπουκάλι, οθόνη, τζάμι, τραπέζι, πόμολο πόρτας, πηλό, πλαστελίνη, σκόνη, κ.ά. Παρατήρησε τα όσο πιο καλά μπορείς! Βλέπεις τα αποτυπώματά σου σε οτιδήποτε άγγιξες; Πόσο καλά μπορείς να τα διακρίνεις;

Θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να δεις και να συλλέξεις μόνος/η σου τα αφανή αποτυπώματα;

Τρόπος Νο3: "Σκονισμένα αποτυπώματα:"


Θα χρειαστείς:

  • Πούδρα σε σκόνη

(για μωρά). Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι ή άμυλο καλαμποκιού

  • Φαρδύ πινέλο

  • Σελοτέιπ

  • Μεγεθυντικό φακό (προαιρετικά)

  • Σκούρο χαρτί ή χαρτόνι


Οδηγίες:

Άγγιξε διάφορες επιφάνειες ή αντικείμενα. Δοκίμασε να αφήσεις αποτυπώματα σε ανοιχτόχρωμες, σκουρόχρωμες αλλά και γυάλινες επιφάνειες. Στη συνέχεια, βούτηξε το πινέλο σου στην πούδρα και πέρασέ το απαλά πάνω από κάποια επιφάνεια που άγγιξες. Αν υπάρχουν αποτυπώματα θα αρχίσουν σιγά σιγά να εμφανίζονται, καθώς η πούδρα θα παραμείνει πάνω στα λιπαρά σημεία. Πλέον μπορείς να τα διακρίνεις. Αν θέλεις μπορείς να πάρεις τον μεγεθυντικό σου φακό και να τα παρατηρήσεις με προσοχή. Μπορείς να καταλάβεις από ποιο δάχτυλό σου προέρχεται κάθε αποτύπωμα; Μπορείς να ζητήσεις και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου να κάνουν το ίδιο. Αγγίξτε όλοι την ίδια επιφάνεια και δοκιμάστε να βρείτε σε ποιον ανήκει το κάθε αποτύπωμα.

Στη συνέχεια, μπορείς να δοκιμάσεις να συλλέξεις τα αποτυπώματα από τις επιφάνειες. Πίεσε απαλά ένα κομμάτι σελοτέιπ πάνω στα ορατά πλέον αποτυπώματα και ξεκόλλησέ το με πολλή προσοχή. Πάνω του μπορείς να διακρίνεις πλέον το αποτύπωμα. Στη συνέχεια, κόλλησε το σελοτέιπ στο σκουρόχρωμο χαρτί/χαρτόνι και παρατήρησέ το.


Tips:

Μπορείς να αντικαταστήσεις την πούδρα με διάφορες άλλα παρόμοια υλικά. Πειραματίσου αν θέλεις με μπαχαρικά ή κακάο. Να θυμάσαι οι σκουρόχρωμες σκόνες έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε ανοιχτόχρωμες επιφάνειες και το αντίστροφο. Το ίδιο ισχύει και για την συλλογή των αποτυπωμάτων με την τεχνική του σελοτέιπ. Αν χρησιμοποιήσεις σκουρόχρωμη σκόνη τότε προτίμησε ανοιχτόχρωμο χαρτί ή χαρτόνι για να μεταφέρεις το αποτύπωμα.


Σου έχουμε έναν ακόμα γρίφο:

Τι κοινό έχουν τα κοάλα με τον άνθρωπο;

Η απάντηση είναι και πάλι τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Τα κοάλα είναι από τα λίγα θηλαστικά (εκτός από τα πρωτεύοντα) που έχουν δαχτυλικά αποτυπώματα. Μάλιστα, τα αποτυπώματά τους μοιάζουν τόσο πολύ με τα ανθρώπινα, που ακόμα και με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε.




Τρόπος Νο4: "Αποτυπώματα και μελλοντικές αναμνήσεις!"

Φτιάξε μελλοντικές αναμνήσεις χρησιμοποιώντας μόνο ένα κομμάτι πηλού και τα αποτυπώματά της οικογένειας σου.

Αναρωτιέσαι πως γίνεται;

Με πολύ απλό τρόπο.

Πλάσε ένα κομμάτι πηλό σε όποιο σχήμα σου αρέσει κι έπειτα πιέσε τα δάχτυλά σου επάνω του, ώστε να αφήσεις τα δαχτυλικά σου αποτυπώματα. Μπορείς να ζητήσεις και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου να κάνουν το ίδιο είτε στο ίδιο κομμάτι πηλού είτε σε διαφορετικό. Αφήστε το να στεγνώσει και είναι έτοιμο να σας χαρίσει υπέροχες αναμνήσεις για πάντα!



Τρόπος Νο5: "Δαχτυλικά αποτυπώματα και ζωγραφική!"


Φτιάξε πίνακες ζωγραφικής που ποτέ κανείς δεν θα καταφέρει να αντιγράψει. Πώς θα τα καταφέρεις; Μα ζωγραφίζοντας με τα δαχτυλικά σου αποτυπώματα.







Τρόπος Νο6: "Δαχτυλικό αποτύπωμα και αυτοβιογραφία!"

Αποτύπωσε το δαχτυλικό σου αποτύπωμα όσο πιο καθαρά μπορείς.

Φωτογράφισέ το ή σκάναρέ το, ώστε να μπορέσεις να το μεγεθύνεις και να το εκτυπώσεις. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τις γραμμές των δαχτυλικών σου αποτυπωμάτων σαν να ήταν γραμμές τετραδίου γράψε όλα εκείνα τα στοιχεία που σε κάνουν μοναδικό. Εναλλακτικά μπορείς να εκτυπώσεις ένα από τα τρία έτοιμα μοτίβα που θα βρεις εδώ που αντιστοιχεί σε κάποιο από τα δαχτυλικά σου αποτυπώματα.


Αν το αποτύπωμά σου, όταν το μεγεθύνεις, είναι θολό, μουντζουρωμένο ή με πολλά πίξελ μπορείς να το αντιγράψεις με την τεχνική της ξεπατικωτούρας. Κόλλησε προσωρινά, με σελοτέιπ ή bluetack, το χαρτί με το εκτυπωμένο σου αποτύπωμα πάνω σε μια τζαμαρία και κράτησε σταθερά πάνω του ένα καθαρό χαρτί. Με ένα μολύβι αντίγραψε το μοτίβο του αποτυπώματος.


Όπως τα αποτυπώματά σου έτσι κι εσύ είσαι μοναδικός/ή.

Και πιο συγκεκριμένα, όπως λένε οι υπέροχοι στίχοι του τραγουδιού του Βαγγέλη Ηλιόπουλου “εσύ είσαι εσύ μια ύπαρξη μοναδική”.

Απόλαυσε το τραγούδι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου “Εγώ είμαι εγώ”, που εξυμνεί τη μοναδικότητα, από το δίσκο “Τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη”!


 

Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Συνειδητοποίηση μοναδικότητας, εξοικείωση με ερευνητικές διαδικασίες, δεξιότητα σύγκρισης, ταξινόμησης, ομαδοποίησης, παρατηρητικότητας,

εξαγωγής συμπερασμάτων.

 






683 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page