top of page
Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Ένα καλειδοσκόπιο στα χέρια σου!



Καλειδο… τί; Κα-λει-δο-σκό-πι-ο!


Είναι μια λέξη που έφτιαξε ο Σερ Ντέιβιντ Μπρούστερ, το 1817, για να περιγράψει τη νέα του εφεύρεση: έναν κύλινδρο που στο εσωτερικό του έχει ενσωματωμένους μικρούς καθρέφτες σε διαφορετικές γωνίες που αντανακλούν τα όμορφα σχέδια που έχουν προσαρμοστεί στο άκρο του.

Μπορείς να το φανταστείς σαν ένα ατελείωτο παιχνίδισμα χρωμάτων και φωτός!



Πώς θα σου φαινόταν να φτιάξεις κι εσύ το δικό σου;

Τι θα χρειαστείς

  • ένα κυλινδρικό αντικείμενο όπως το ρολό από χαρτί κουζίνας ή χαρτί τουαλέτας

  • κομμάτια από χαρτόνι ή χαρτοκούτι

  • κομμάτια από το ασημί αδιαφανές σελοφάν που χρησιμοποιούμε για να τυλίξουμε δώρα ή γλάστρες στο ανθοπωλείο ή από αλουμινόχαρτο ή από ασημόχαρτο που χρησιμοποιούμε σε χριστουγεννιάτικες κατασκευές ή το ασημί εσωτερικό μιας συσκευασίας από σνακ

  • ψαλίδι

  • χάρακα

  • μολύβι

  • σελοτέιπ ή χαρτοταινία

Πώς προχωράς

Αν θέλεις μπορείς να χρωματίσεις το εξωτερικό του κυλίνδρου σου με τέμπερες, να το ντύσεις με χαρτί γκοφρέ ή κομμάτια από περιοδικά και άλλα χαρτιά, να κολλήσεις αυτοκόλλητα ή ό,τι άλλο φανταστείς!

  • Με τη βοήθεια του χάρακά σου, μετράς το ύψος του κυλίνδρου που θα χρησιμοποιήσεις. Στη συνέχεια, στο κυκλικό άκρο του, μετράς μια χορδή (μια γραμμή που ενώνει δύο σημεία του κύκλου χωρίς να περνάει από το κέντρο του). Η χορδή που θα μετρήσεις εξαρτάται από το σχήμα που θα δώσεις στον πυρήνα του καλειδοσκοπίου σου:

- μια λίγο πιο μεγάλη χορδή είναι κατάλληλη για τριγωνικό πυρήνα, οπότε φτιάχνεις 3 ίδια χαρτονένια ορθογώνια με μήκος ίσο με το ύψος του κυλίνδρου και πλάτος ίσο με τη χορδή.

- μια ενδιάμεση χορδή θα σου δώσει τετράγωνο πυρήνα, οπότε φτιάχνεις 4 ίδια χαρτονένια ορθογώνια με μήκος ίσο με το ύψος του κυλίνδρου και πλάτος ίσο με τη χορδή.

- μια μικρότερη χορδή θα σε βοηθήσει να φτιάξεις έναν πολυγωνικό πυρήνα, οπότε φτιάχνεις για παράδειγμα 5-6 ίδια χαρτονένια ορθογώνια με μήκος ίσο με το ύψος του κυλίνδρου και πλάτος ίσο με τη χορδή.

  • Ντύνεις καθένα από τα παραπάνω ορθογώνια με το ασημί σου περιτύλιγμα και στη συνέχεια τα αραδιάζεις κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο και τα συνδέεις μεταξύ τους με σελοτέιπ. Θα πρέπει το πρώτο και το τελευταίο να συνδεθούν επίσης μεταξύ τους, σχηματίζοντας αντίστοιχα μια τριγωνική πυραμίδα, ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ή ένα πολύγωνο.

  • Βάζεις με προσοχή μέσα στον κύλινδρο το τρισδιάστατο σχήμα που έφτιαξες στο προηγούμενο βήμα. Αν έχεις βάψει το εξωτερικό μέρος με χρώμα, βεβαιώσου ότι έχει στεγνώσει πριν ενσωματώσεις τον πυρήνα.

  • Σε αυτό το βήμα, έρχεται η μεγάλη επιλογή! Τί είδους καλειδοσκόπιο θα φτιάξεις;


Μερικές προτάσεις

- Με περιστρεφόμενο άκρο: σε αυτήν την εναλλακτική, φτιάχνεις έναν κύκλο σε χαρτόνι ή χαρτόκουτο, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από του κυλίνδρου που θα χρησιμοποιήσεις. Σχεδιάζεις ένα μεγάλο Χ με 2 μεγάλες γραμμές που θα περνούν από το κέντρο του και στα 4 ξεχωριστά κομμάτια που δημιουργούνται, ζωγραφίζεις ό,τι σχέδιο σου αρέσει. Ανοίγεις μια τρυπούλα στο κέντρο του κύκλου και εκεί προσαρμόζεις ένα καλαμάκι από σουβλάκι (κόβοντας λίγο τη μυτερή του άκρη με τη βοήθεια ενός μεγάλου). Στη συνέχεια, με λίγο σελοτέιπ προσαρμόζεις το καλαμάκι πάνω στην εξωτερική επιφάνεια του κυλίνδρου. Περιστρέφοντας τον χρωματισμένο κύκλο μπορείς να παρατηρήσεις τους σχηματισμούς που δημιουργούνται πάνω στην ασημένια επιφάνεια!


- Με σταθερό άκρο: σε περίπτωση που ο κύλινδρός σου έχει δικό του καπάκι ή εσύ έχεις αρκετά μεγάλα καπάκια από διαφορετικές συσκευασίες, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις βάσεις όπου θα κολλήσεις χάντρες ή άλλα χρωματιστά μικροαντικείμενα. Η διαφορά σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι θα πρέπει με το ένα σου χέρι να κρατάς σταθερό το καπάκι στη μία άκρη ενώ από την άλλη θα βλέπεις τί σχηματίζεται στην ασημένια επιφάνεια; Παρατηρείς διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη εναλλακτική;


- Με "ανοιχτό" άκρο: υπάρχουν καλειδοσκόπια με ανοιχτό άκρο; Και όμως υπάρχουν και σύμφωνο με το Ινστιτούτο Μπρούστερ ονομάζονται τελειδοσκόπια! Σε αυτήν την περίπτωση, μέσα από το ανοιχτό άκρο μπορείς να παρακολουθήσεις οτιδήποτε επιλέξεις γύρω σου! Θυμήσου μόνο ότι για καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να φέρεις το τελειδοσκόπιό σου όσο πιο κοντά γίνεται στο αντικείμενο που θες να παρατηρήσεις! Τι λες να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα; Μπορείς να φτιάξεις ένα εντελώς μοναδικό ζευγάρια από τελειδοσκοπικά κιάλια, συνδέοντας δύο τελειδοσκόπια μεταξύ τους! (Μήπως έχεις καμιά ιδέα για το πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε;


Μπορείς μάλιστα να πειραματιστείς ακόμη περισσότερο και να φτιάξεις καλειδοσκόπια, τελειδοσκόπια ή τελειδοσκοπικά κιάλια με διαφορετικούς πυρήνες!

Τί παρατηρείς;

Σε τί μοιάζουν και σε τί διαφέρουν οι εικόνες που σχηματίζονται;


Εσύ τί πιστεύεις;

Έχει σημασία η οπτική γωνία για το πώς καταλήγουμε να βλέπουμε τα πράγματα;


Πηγές και Φωτογραφίες: "babbledabbledo.com" | "buggyandbuddy.com" | "littlebinsforlittlehands.com"

386 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page