top of page

Μαθαίνω και γνωρίζω τη φύση μέσα από την επιστήμη των πολιτών!


Τι θαυμαστός που είναι ο φυσικός κόσμος!

Σίγουρα κι εσύ έχεις εντυπωσιαστεί από τα χρώματά του, τα πλάσματά του, τις μυρωδιές και τις συνδέσεις μεταξύ των ειδών και του τόπου που ζουν.

Όλα όσα ξέρουμε για το περιβάλλον, τα μάθαμε από επιστήμονες που παρατήρησαν, ερεύνησαν και κατηγοριοποίησαν τα ευρήματά τους.

Μήπως κι εσένα σου αρέσει να αναζητάς όταν είσαι κοντά στη Φύση;

Να παρατηρείς;

Να κατηγοριοποιείς;

Αν ναι, τότε μπορείς να γίνεις πολίτης-επιστήμονας και να συνεισφέρεις κι εσύ στη διερεύνηση του φυσικού κόσμου!


Τι είναι ο πολίτης-επιστήμονας;

Ο καθένας από εμάς, σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι ικανός να έχει ρόλο στην επιστημονική έρευνα.

Πολίτες-επιστήμονες είναι όλοι εκείνοι οι πολίτες που εθελοντικά, παρότι δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, συμμετέχουν σε επιστημονικές έρευνες που διοργανώνουν ερευνητικά ιδρύματα.


Τι κάνουν; Συμμετέχουν στη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία μεγάλου όγκου επιστημονικών δεδομένων, από τον υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο. Στη συνέχεια, αυτή η δουλειά αξιοποιείται από τους επιστήμονες στο ερευνητικό τους έργο.

Έτσι όλοι οι πολίτες βοηθούν στην επιστημονική ερευνητική διαδικασία… μέσα από το παιχνίδι!


Έλα να γίνεις κι εσύ πολίτης-επιστήμονας!

Υπάρχουν πολλοί επιστημονικοί τομείς που ζητούν τη συμβολή των πολιτών-επιστημόνων. Εμείς θα σου προτείνουμε κάποια παιχνίδια και εφαρμογές που αφορούν το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο!

Φρόντισε πριν ξεκινήσεις να έχεις συνεννοηθεί με τους ενήλικους της οικογένειάς σου σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο, τη δημιουργία προφίλ, τη χρήση εφαρμογών στο κινητό αλλά και την μετακίνησή σου, αν αυτή είναι απαραίτητη.


Ο Οργανισμός περιβαλλοντικής προστασίας στην Ελλάδα έχει δύο παιχνίδια που μπορείς να παίξεις μόνος/η σου ή με την οικογένειά σου και στη συνέχεια να προσφέρεις τις παρατηρήσεις σου:




Το QuestaGame είναι ένα παγκόσμιο παιχνίδι, για κινητά που σε οδηγεί σε εξωτερικούς χώρους για να ανακαλύψεις, να χαρτογραφήσεις και τελικά να βοηθήσεις στην προστασία της ζωής στον πλανήτη μας. Τα ευρήματά σου συμβάλλουν στην πραγματική έρευνα και διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παίζεται και σε ομάδες!



Εκατοντάδες είδη πουλιών, την άνοιξη, καλωσορίζουν την ανατολή του ήλιου με τα τραγούδια τους κάθε πρωί.

Το Dawn Chorus (δηλαδή “Πρωινή Χορωδία”) μας καλεί να σηκωθούμε νωρίς και να καταγράψουμε τα πρωινά κελαηδίσματα που ακούμε ακόμη και στο κατώφλι μας με το κινητό μας τηλέφωνο. Μπορεί να συμμετέχεις με την οικογένειά σου, τους φίλους σου ή την τάξη του σχολείου σου, ως ομάδα, καταγράφοντας ήχους πουλιών.

Στη συνέχεια, αρκεί να ανεβάσεις τις ηχογραφήσεις στη σελίδα τους και έτσι απλά μοιράζεσαι την εμπειρία σου με άτομα σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλεις κι εσύ σε ένα αναπτυσσόμενο επιστημονικό πρόγραμμα πολιτών για την κατανόηση της βιοποικιλότητας, το οποίο θα πραγματοποιείται από τώρα και στο εξής ετησίως, και ταυτόχρονα θα αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου καλλιτεχνικού έργου.

Κάθε λουλούδι μετράει! Αν έχεις κήπο από τις 23 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου, μέτρησε τα αγριολούλουδα που θα βρεις εκεί και λάβε τον Προσωπικό σου Δείκτη Νέκταρ για να ανακαλύψεις πόσες μέλισσες μπορούν να ταΐσουν. Όσο περισσότερα άγρια λουλούδια βρεις, τόσο περισσότερο νέκταρ θα παράγεται. Έτσι, οι επιστήμονες θα μαζέψουν πληροφορίες για το τι ανθίζει στον κήπο σου και αν επαρκεί ώστε οι μέλισσες να φάνε ένα μικρό σνακ ή να απολαύσουν ένα ολόκληρο συμπόσιο. Μόλις λάβεις το #PersonalNectarScore, θα μπορείς να το μοιραστείς για να συγκρίνεις τη βαθμολογία σου με άλλους παίκτες.

Το ΠΑΡΑΤΗΡΩ είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής - ANIMA. Στόχος είναι να δημιουργηθεί με τη βοήθεια των πολιτών-επιστημόνων ένα πανελλήνιο, αξιόπιστο σύστημα που θα καταγράφει τα ατυχήματα και τους θανάτους άγριων ζώων που προκαλούνται από ανθρώπινο παράγοντα. Αν λοιπόν βρεις ένα άγριο ζώο χτυπημένο από αυτοκίνητο, το ανεβάζεις στην πλατφόρμα και συμμετέχεις κι εσύ στο δίκτυο αυτό.

Η εφαρμογή Zooniverse μας καλεί να συμβάλλουμε σε πρότζεκτ με διαφορετικό τρόπο, όπως το να μετράμε πιγκουίνους, ή να σημειώνουμε το μέγεθος δελφινιών, κλπ.






Σου αρέσουν τα παιχνίδια ταξινόμησης;

Με το Citizen Sort (δηλαδή "oι πολίτες ταξινομούν") μπορείς να βοηθήσεις βιολόγους και οικολόγους να κάνουν ταξινόμηση των δεδομένων που έχουν μαζέψει. Μπορείς ακόμη να λάβεις μέρος σε έρευνες σχετικά με το γιατί κάποιος να θέλει να γίνει πολίτης-επιστήμονας.



Μήπως σε καθηλώνει ο νυχτερινός ουρανός με τα αστέρια του αλλά έχεις παρατηρήσει ότι, όταν είσαι στην πόλη, τα αστέρια και οι γαλαξίες δεν φαίνονται τόσο καλά λόγω της φωτορύπανσης; Μπορείς να καταπολεμήσεις τη φωτορύπανση και να βοηθήσεις να ξαναγίνει ο νυχτερινός ουρανός σκοτεινός, συμμετέχοντας σε ένα επιστημονικό πρόγραμμα που ονομάζεται Globe at Night (δηλαδή “Υδρόγειος τη Νύχτα”).

Το Space Awareness (δηλαδή “Γνωριμία με το διάστημα”) περιλαμβάνει εφαρμογές και προγράμματα για την εξερεύνηση του διαστήματος. Εστιάζει σε τέσσερις κατηγορίες που αφορούν σε μείζονα παγκόσμια ζητήματα: -Το υπέροχο Σύμπαν μας, -Ο εύθραυστος πλανήτης μας, -Η ναυσιπλοΐα στην πάροδο των χρόνων και -Το ταξίδι των ιδεών.


Εσύ σε ποιον τομέα θα συμβάλλεις επιστημονικά;

 

Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Αίσθημα συλλογικότητας, ανάληψη ευθύνης, χαρά να προσφέρω, ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, παρατηρητικότητα, επαφή με τη φύση, δεξιότητα ταξινόμησης και κατηγοριοποίησης, δεξιότητα καταγραφής και έρευνας

 
224 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page