top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Μπανανοpancakes χωρίς ζάχαρη!


Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο αγαπητά φρούτα, αφού είναι γλυκές αλλά μας γεμίζουν και με ενέργεια!

Συχνά, όταν μαυρίζουν, μας φαίνεται ότι έχουν χαλάσει, αλλά το ήξερες ότι τότε είναι γλυκύτερες από ποτέ;


Αν λοιπόν έχεις μπανάνες που έχουν εξωτερικά μαυρίσει, σου προτείνουμε να φτιάξεις τα πιο λαχταριστά pancakes, χωρίς ζάχαρη!


Υλικά για 10 pancakes (διαμέτρου περίπου 10 εκ):

Αντίγραψε τα υλικά που χρειάζεσαι σε ένα χαρτί και πήγαινε στα ντουλάπια της κουζίνας σου να δεις αν υπάρχουν.

Σε ό,τι έχεις, βάλε τικ στη λίστα σου και σε ό,τι σου λείπει, βάλε Χ.

Μόλις τελειώσεις τον έλεγχο των υλικών, γράψε τη λίστα με τα υλικά που δεν έχεις και χρειάζεται να αγοραστούν! Δώσε τη λίστα σε κάποιον μεγάλο και μόλις έχεις όλα τα υλικά στο σπίτι, ξεκίνα τη μαγειρική!




Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ, λιώσε τη μπανάνα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει ένας πολύ υγρός πολτός.

  • Πρόσθεσε τα αυγά στις λιωμένες μπανάνες. Χτύπα και ανακάτεψε καλά με το πιρούνι, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Εάν θέλεις pancakes χωρίς γαλακτοκομικά και χωρίς γλουτένη, μπορείς να σταματήσεις εδώ και να προχωρήσεις στο μαγείρεμα.

Διαφορετικά πρόσθεσε το αλεύρι ή τη βρώμη και το γάλα και ανακάτεψε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.


  • Έπειτα, πάρε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάλ' το να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

  • Αν θέλεις λιώνεις λίγο βούτυρο μέσα στο τηγάνι. Έχε έτοιμη μια σπάτουλα (φρόντισε να είναι φαρδιά και λεπτή) και ένα πιάτο για να τοποθετείς τα pancake.

  • Όταν ζεσταθεί, ρίξε 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα στο τηγάνι, τη μία πάνω από την άλλη. Δεν χρειάζεται να απλωθεί, αλλά να μείνει όπως είναι στο κέντρο του. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μην βγει ολοστρόγγυλη, αλλά θα είναι πιο αφράτη.

  • Άφησέ το να ψηθεί για περίπου 2 λεπτά από τη μία πλευρά, μέχρι να ροδίσει από κάτω και η πάνω πλευρά να παραμένει κάπως υγρή. Για να δεις αν έχει γίνει αυτό, πάρε τη σπάτουλα , σήκωσε λίγο την ακρούλα και κρυφοκοίταξε από κάτω.

  • Όταν είναι έτοιμη η κάτω πλευρά, πάρε τη σπάτουλα , πέρνα την κάτω από το pancake και έπειτα με μια γρήγορη κίνηση αναποδογύρισέ το ώστε να ψηθεί και από την άλλη για 30”.

Αν δεν χρησιμοποιήσεις τα προαιρετικά υλικά, το μείγμα σου θα είναι αρκετά υγρό. Μην σε ανησυχεί, απλώς θα πρέπει να αναποδογυρίσεις το pancake με πολλή προσοχή και μόνο αφού θα έχει ψηθεί αρκετά από τη μία πλευρά.

Κάθε φορά που ένα pancake είναι έτοιμο, πάρ' το με τη σπάτουλα, βάλ' το στο πιάτο και προχώρησε στο μαγείρεμα του επόμενου.



Για το σερβίρισμα, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τον συνδυασμό κάποιων από τα παρακάτω υλικά:

  • Ταχίνι ή φυστικοβούτυρο

  • Μέλι ή σιρόπι αγαύης ή μελάσα

  • Μαρμελάδα

  • Κομματάκια φρούτων εποχής

  • Άλειμμα σοκολάτας

  • Ξηρούς καρπούς

  • Κανέλλα


Να λοιπόν ένα νόστιμο πρωινό χωρίς ζάχαρη που μπορείτε να απολαύσετε όλοι, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο στην οικογένεια!


Πόσα ξέρεις για τις μπανάνες;

Οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνες A, B, C, Ε, κάλιο και είναι πολύ δυναμωτικές. Αν και σήμερα μπορείς να βρεις παντού μπανάνες, δεν ήταν πάντοτε έτσι. Αυτός ο ιδιαίτερος και αγαπητός καρπός φαίνεται να προέρχεται από την Ασία και στην αρχή πιθανόν να μην ήταν καν βρώσιμος, δηλαδή κατάλληλος να τον φάμε. Τα παλαιότερα ίχνη παραγωγής του βρώσιμου είδους εντοπίζονται, σύμφωνα με τους μελετητές, στη Μαλαισία και στη Νέα Γουινέα εδώ και επτά χιλιάδες χρόνια!

Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια της μπανάνας ξεκίνησε περίπου τις δεκαετίες του 1920-1930 και μόνον στο Άγιον Όρος και στην Κρήτη, ενώ, μέχρι το 1980 περίπου, απαγορευόταν η εισαγωγή της κι έτσι επρόκειτο για δυσεύρετο είδος.

Σήμερα, η μπανάνα καταναλώνεται ως φρούτο αλλά και μαγειρεύεται ως λαχανικό, ανάλογα φυσικά με τις ποικιλίες της που είναι αναρίθμητες. Η πιο γνωστή είναι η κλασική κίτρινη και γλυκιά Cavendish, αλλά υπάρχουν και οι καφεκόκκινες κουβανέζικες από τον Ισημερινό, οι αρωματικές Λακτάταν από τις Φιλιππίνες, οι Μανσάνο και Μπούρο που αφήνουν μια επίγευση μήλου και λεμονιού αντιστοίχως, αλλά και οι μπανάνες της Μεσσηνίας και της Κρήτης, εύγευστες και αρωματικές, αλλά μικρούλες!

Τα φύλλα της μπανανιάς είναι μεγάλα, εύκαμπτα και αδιάβροχα και έτσι είναι φυσικό να χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους: ως ομπρέλες αλλά και για το τύλιγμα της τροφής με σκοπό το μαγείρεμα ή την αποθήκευση.

Να λοιπόν, πόσα ενδιαφέροντα στοιχεία έχει η ταπεινή μας μπανάνα. Μήπως τώρα τη βλέπεις άλλα μάτια;

Πηγή: "talcmag.gr"


 

Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Αυτονομία, γευστική αναζήτηση, υγιεινή διατροφή

 

413 views0 comments
bottom of page