top of page
  • Writer's pictureΠαιδιά, μένουμε σπίτι!

Παιχνίδια του κόσμου!

Updated: Apr 4, 2020


Ξέρεις ποιο είναι το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών σε άλλες χώρες του κόσμου;

Δες παρακάτω μερικές προτάσεις και μπορεί να γίνει ένα από αυτά το νέο σου αγαπημένο!


Λούτα ντε Γκάλο - Βραζιλία

Το Λούτα ντε Γκάλο σημαίνει στα πορτογαλικά η "μάχη των πετεινών" και μόλις το παίξεις θα καταλάβεις γιατί! Πώς παίζεται;

Παίζεται από δύο παιδιά, αλλά μπορεί να παιχτεί και με περισσότερα αν παίρνουν σειρά. Κάθε παίκτης θα χρειαστεί ένα μαντήλι ή ένα κομμάτι ύφασμα που είναι τοποθετημένο σε μια τσέπη ή στη μέση. Αφήστε μεγάλο μέρος του μαντηλιού να κρέμεται έξω από την τσέπη, έτσι ώστε το άλλο πρόσωπο να το αρπάξει. Και οι δύο παίκτες πρέπει να ακουμπήσετε το δεξί χέρι στο στήθος σας και να μην το χρησιμοποιήσετε καθόλου. Στη συνέχεια, χοροπηδώντας στο ένα πόδι, κάθε παίκτης πρέπει να προσπαθήσει να αρπάξει το μαντήλι από τον αντίπαλό του χρησιμοποιώντας το αριστερό του χέρι. Όποιος χρησιμοποιήσει το δεξί του χέρι ή ακουμπήσει και τα δύο πόδια κάτω ή του κλέψουν το μαντήλι, χάνει!

Η ιδέα είναι από εδώ.


Λεν Τσόα - Ταϊλάνδη

Το Λεν Τσόα είναι ένα στρατηγικό παιχνίδι, δύο παικτών, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Σιάμ (σημερινή Ταϋλάνδη), τον 19ου αιώνα. Μια τίγρη αγωνίζεται ενάντια σε 6 λεοπαρδάλεις. Οι λεοπαρδάλεις προσπαθούν να περικυκλώσουν και να παγιδεύουν την τίγρη, ενώ η τίγρη προσπαθεί να «πιάσει» μερικές λεοπαρδάλεις (συνήθως 3) έτσι να μην μπορούν να την ακινητοποιήσουν. Είναι άγνωστο πόσο παλιό είναι το παιχνίδι, ωστόσο το παιχνίδι δημοσιεύθηκε από τον Κάπτεν Λόου στο περιοδικό «Ασιατικές Έρευνες» το 1836.

Πώς στήνεται;

  • Φτιάξε ένα ισοσκελές τρίγωνο που τέμνεται από 2 παράλληλες στη βάση γραμμές. Έτσι σχηματίζονται 9 σημεία. Δες φωτο.

  • Οι γραμμές υποδεικνύουν τις επιτρεπόμενες κινήσεις για τα πιόνια.

  • Βρες 7 πιόνια, τα 6 ίδιου χρώματος. Μπορεί να είναι πετραδάκια, ή κουμπιά ή καρποί, ή καπάκια ή ό,τι άλλο σκεφτείς.

  • Ένας παίκτης είναι η τίγρη και έχει το μονό πιόνι. Ο άλλος παίκτης είναι η λεοπάρδαλη και έχει τα 6 ίδια πιόνια.

  • Το πιόνι της τίγρης μπαίνει στην κορυφή του τριγώνου. Τα πιόνια λεοπαρδάλεις μένουν αρχικά εκτός ταμπλό.

  • Η λεοπάρδαλη παίζει πρώτη.

Πώς παίζεται;

  • Η τίγρης μπορεί να κάνει μόνο μια κίνηση ανά γύρο, στις θέσεις που ενώνονται με γραμμές.

  • Η τίγρης μπορεί να «πιάσει» μια λεοπάρδαλη αν είναι σε διπλανές θέσεις (που ενώνονται με γραμμή) και μπορεί να την «πηδήξει» και να φτάσει στην επόμενη κενή θέση, σε ευθεία γραμμή.

  • Η λεοπάρδαλη πρέπει πρώτα να τοποθετήσει όλα της τα πιόνια σε θέσεις πάνω στο ταμπλό και μετά μπορεί να αρχίσει να τα κουνάει ακολουθώντας τις γραμμές.

  • Τα πιόνια της λεοπάρδαλης δεν μπορούν να «πιάσουν» την τίγρη αλλά μπορούν να την περικυκλώσουν και να μην έχει κενή θέση να πάει.

Πώς να κερδίσεις!

  • Η λεοπάρδαλη κερδίζει τον γύρο, αν μπορεί να περικυκλώσει την τίγρη, έτσι ώστε η τίγρη να μην μπορεί να κινηθεί.

  • Η τίγρη κερδίζει όταν «πιάσει» 3 πιόνια της λεοπάρδαλης, αφήνοντας έτσι πολύ λίγα για να περικυκλώσει η λεοπάρδαλη την τίγρη.


Μπορείς να παρακολουθήσεις ένα σχετικό video.

Η ιδέα είναι από εδώ.






Σισίμα - Κένυα

Στην ίδια λογική με το Λεν Τσόα είναι και το παιχνίδι Σισίμα που παίζουν μικροί και μεγάλοι στην Κένυα.

Σισίμα σημαίνει “μάζα νερού” σε κάποιες γλώσσες, δηλαδή κάτι σαν λίμνη, ωκεανός κλπ.

Τα πιόνια λέγονται Ιμπαλαβάλι που σημαίνει έντομα του νερού και παρομοιάζουν την κίνηση των πιονιών πάνω στο ταμπλό με την κίνηση των εντόμων πάνω σε μια λίμνη.


Αρχικά κατέβασε και εκτύπωσε ή σχεδίασε μόνη/ος σου στο ταμπλό που βλέπεις εδώ.


Πώς παίζεται;

  • Κάθε παίκτης έχει 3 πιόνια του ίδιου χρώματος αλλά ξεχωριστού για κάθε παίκτη (πετραδάκια, ή κουμπιά ή καρποί, ή καπάκια ή ό,τι άλλο σκεφτεις).

  • Τοποθέτησε τα πιόνια στις κορυφές του οκταγώνου, όπως φαίνεται στο σχήμα. Δηλαδή τα 3 πιόνια του ενός παίκτη μπαίνουν σε διπλανές θέσεις στις κορυφές του οκταγώνου και απέναντί τους μπαίνουν τα πιόνια του αντιπάλου. Έτσι μένουν κενές 2 θέσεις μεταξύ των πιονιών των 2 παικτών.

  • Κερδίζει όποιος καταφέρει να τοποθετήσει τα 3 πιόνια του σε ευθεία που περνάει από το κέντρο του οκταγώνου!

  • Κάθε παίκτης παίζει με τη σειρά και μπορεί να κουνήσει ένα από τα πιόνια του, σε κάθε γύρο, κατά μία θέση, σύμφωνα με τις γραμμές του οκταγώνου. Δεν μπορεί να πηδήξει κάποιο πιόνι ή να κάνει κίνηση που δεν υποδεικνύεται από τις γραμμές του ταμπλό.


Φουκου-γαράι - Ιαπωνία

Το Φουκου-γαράι σημαίνει “Τυχερό γέλιο” και είναι εάν πολύ δημοφιλές παιχνίδι που παίζεται κυρίως στο Σεληνιακό Νέο Έτος.

Απέκτησε μεγάλη φήμη στα τέλη της περιόδου Έντο (1603-1868), και οι άνθρωποι άρχισαν να παίζουν ως πρωτοχρονιάτικο κατά τη διάρκεια της εποχής Ταΐσο (1912-1926).

Είναι πολύ απλό! Τύπωσε την εικόνα που θα βρεις εδώ.

Ή ζωγράφισε σε ένα μεγάλο χαρτί το περίγραμμα ενός προσώπου και σε άλλα χαρτιά ζωγράφισε και κόψε μάτια, φρύδια, μύτη, στόμα και ό,τι άλλο σκεφτείς και μπορείς να ζωγραφίσεις από μέρη του προσώπου.

Πώς παίζεται;

Κάθισε σε ένα τραπέζι με το περίγραμμα και όλα τα κομματάκια μπροστά σου και με κλειστά μάτια προσπάθησε να βάλεις τα μέρη του προσώπου στη σωστή τους θέση. Μπορείς να το παίξεις με όλη την οικογένειά σου! Κλείστε τα μάτια σας και βάλτε ο καθένας με τη σειρά ένα στόμα, μια μύτη κ.ο.κ. Ανοίξτε τα μάτια σας όταν νομίζετε πώς έχετε ολοκληρώσει το έργο σας.

Το πετύχατε; Πλάκα δεν είχε; Καταλαβαίνεις τώρα γιατί λέγεται “τυχερό γέλιο”;


Αν θες να βρεις και παραδοσιακά παιχνίδια από την Ελλάδα δες εδώ.


Φωτογραφία εξωφύλλου από εδώ.

Η Φουκου-γαράι της φωτογραφίας είναι της Λένας και του Νίκου!

2,083 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page